Скандал: Кацаров поръчал опасно лекарство срещу COVID-19

Опасно лекарство срещу COVID – Molnupiravir е поръчал на изпроводяк бившият служебен министър Стойчо Кацаров. За това предупредиха известни учени и медици, цитирани от „Труд“.

Те обясниха, че медикаментът е със спорна ефикасност, с мутагенен потенциал и че може да ускори появата на нови вирусни варианти. Изразено бе и недоумение защо здравното министерство е побързало да договаря от препарата на Merck и нищо не е направило, за да осигури за болните далеч по-надеждното лекарство на Pfizer.

На 2 декември Стойчо Кацаров чрез договаряне без предварително обявление поръчва 20 000 дози Molnupiravir за 23 861 200 лева (без ДДС). Договорът е сключен на 12 януари 2022 г., т. е. при новия министър на здравеопазването Асена Сербезова показва Регистърът на обществените поръчки. Любопитна подробност е, че изпълнител е фирмата “Фармнет” на Веселин Марешки, която според МЗ е “упълномощен представител на MERCK за България по отношение на противовирусното лекарство за перорално приложение Molnupiravir”.

Договорът за доставка на Molnupiravir с фирмата на Веселин Марешки “Фармнет” е подписан на 12 януари.

В документацията на Агенцията за обществени поръчки се посочва и че първите 11 520 терапевтични дози Molnupiravir ще бъдат доставени до 8 седмици след издаване на разрешение за употреба по реда на Регламент №726/2004 на Европейския парламент. Препаратът все още няма издадено разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Едва след като получи такова, Европейският парламент ще му даде “зелена светлина” за употреба.

Акад. Ваньо Митев коментира пред “Труд”, че лично той не би се лекувал с Molnupiravir. Той обясни, че “могъщата американска агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) посочва, че е претеглила рисковете спрямо ползите от препарата. FDA витиевато казва, че “това не е пълно одобрение на молнупиравир, а по-скоро ограничено разрешение за спешна употреба (предвид текущото състояние на пандемията COVID-19) с ограничения за употребата му за възрастни над 18 години с висок риск от тежък COVID-19, без достъп до алтернативно лечение”.

Пулмологът проф. Коста Костов каза , че за Molnupiravir има теоретични допускания, че може да ускори появата на нови вирусни варианти, както и да причини мутации на човешката ДНК (нисък риск от генна увреда). Затова Molnupiravir трябва да се използва само при липса на други алтернативи и да се избягва при бременни и деца, подчерта проф. Костов.

Лечението
Как действат препаратите

Основният проблем в лечението на COVID-19 е липсата на амбулаторно лечение. Жизненият цикъл на SARS-CoV-2 включва 8 етапа (6 според други източници), като първите 4 са: 1) проникване, 2) синтез на дълги полипептидни вериги (транслация), 3) нарязване на полипептидните вериги на отделни пептиди (протеолиза) и 4) транскрипция и транслация на РНК.

Molnupiravir е мутагенен рибонуклеозид, променящ вирусния генетичен материал чрез въвеждане на грешки, предотвратяващи репликацията и транскрипцията на вирусния геном (етап 4). Първоначално е разработен през 2018 г. за лечение на грип, но работи и срещу други РНК вируси, включително Ебола и SARS-CoV-1 коронавирус.

Remdesivir е друго лекарство, прилагано интравенозно, което пречи на вирусната репликация (етап 4), блокирайки специфичен ензим (РНК зависима РНК полимераза).

Другият предложен препарат за амбулаторно лечение е този на Pfeizer, паксловид (paxlovid), който действа на главната вирусна протеаза Mpro/3CLpro, блокирайки протеолизата (етап 3).

За лечение на коронавируса в целия ЕС
ЕАЛ одобри хапчето на „Пфайзер“

 

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на COVID-19.

Европейската агенция по лекарствата (EАЛ) препоръча издаване на условно разрешение за употреба на пероралното антивирусно лекарство Paxlovid за лечение на COVID-19, разработено от компанията “Пфайзер”.

То се препоръчва за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус.

Одобрението на COVID хапчето на “Пфайзер” от EAЛ позволява на държавите членки на ЕС да прилагат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година. Италия, Германия и Белгия са сред няколкото страни от ЕС, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс.

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на COVID-19.

В експертното съобщение се уточнява че медикаментът съдържа две активни вещества, PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

В заключението на ЕАЛ се посочва, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС.

 
Академик Ваньо Митев: Ако води до вирусни мутации, ефектът ще е катастрофален

– Академик Митев, вие няколко пъти се изказахте против нашумелия препарат за амбулаторно лечение на Merck молнупиравир (molnupiravir). В какво се състои проблемът с използването на molnupiravir?

– Проблем 1: Нисък процент на намаляване на хоспитализациите

Първоначално Merck обяви, че molnupiravir осигурява до около 50% намаляне на хоспитализациите или смърт при COVID-19. Седмици по-късно, обаче, се оказа, че ефикасността странно спадна от междинен към окончателен анализ на едва 30 процента.

Окончателният тестов анализ на Pfizer отчита до 89% процента защита от хоспитализация или смърт при COVID-19, или 3 пъти по-висока ефективност!

Проблем 2: Опасност от мутагенеза

Тук в научните и медийни среди наистина “ври и кипи”. Дори се стига до парламентарно питане в Европейската комисия. Статия от месец август, 2021 г. в списание J Infect Dis за мутагенност на Molnupiravir наля “масло в огъня”. В Science, Rick Bright, бивш ръководител на BARDA (U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority) пише: “доказано е, че подобни експериментални лекарства от този клас причиняват репродуктивна токсичност при животни и потомството на третирани” и се обявява против отпускане на допълнително финансиране за разработване на лекарството.

Друг учен, William A. Haseltine, казва следното: “Merck би било добре да си спомни опита им с Vioxx, болкоуспокояващо средство, което беше счетено за безопасно въз основа на първоначалните проучвания, но по-късно се оказа смъртоносно”. Тогава FDA одобрява Vioxx въз основа на база данни за безопасност с около 5000 души, но пет години по-късно лекарството беше изтеглено. Според Haseltine има доказателства, че през времето, когато лекарството е на пазара, може да е убило до 56 000 души и да е оставило до 140 000 със сърдечни заболявания.

Невробиологът от Станфордския университет, Michael Lin нарича разрешението за молнупиравир на FDA “най-лошото решение в историята му”. Според него никога не е имало лекарство като молнупиравир, разрешено за широка употреба при положение, че вече има разработени по-ефективни и безопасни алтернативи.

Не е известно дали молнупиравир може да причини рак при хората. Загрижеността е изцяло теоретична на този етап, но е проблем. Поради това даже привържениците на Molnupiravir си оставят вратичка: “Предполага се обаче, че експозицията на молнупиравир може да бъде мутагенна за ДНК на гостоприемника по време на репликация на ДНК на гостоприемника. Следователно потенциалните ефекти извън целта ще изискват допълнително проучване.”

Проблем 3: Опасност да предизвика вирусни мутации

Много експерти предполагат, че FDA никога не е трябвало да разрешава на молнупиравир, тъй като най-вече има потенциал да генерира нови варианти на SARS-CoV-2. Hildreth изтъква, че “Дори ако вероятността е много ниска, 1 на 10 000 или 100 000, това лекарство да предизвика мутант, който наличните ваксините не покриват, това би било катастрофално за целия свят”.

Проблем 4: Цена

Цената на Merck за молнупинавир (712$) била значително по-ниска от друго спорно утвърдено лекарство ремдесивир. Не мисля, че това е ниска цена. Потенциалните застрашени пациенти за амбулаторно лечение са изключително много. В разговор с производители на лекарства ми казаха, че цената е доста завишена. Откъде иначе ще дойдат очакваните от Merck 7 млрд. долара приходи от продажбата на молнупиравир? 

– Каква според Вас трябва да бъде реакцията на България относно лекарството Molnupiravir?
– Отговорът се налага сам по себе си, като тази на Франция. Франция, която бе поръчала 50 000 дози молнупиравир, е отменила поръчката си. Това се смята за изненада, поради факта, че френският здравен министър е възлагал големи надежди на този препарат. При това като се има предвид, че молнупиравирът се разработва и във Франция от MSD France, филиал на американската лаборатория Merck, под наименованието “Lagevrio”. Трябва да се наблегне на хапчето на Pfeizer. Що се отнася до ЕС, “Дискусията с Европейската агенция по лекарствата (EMA) продължава и в началото на 2022 г. се очаква общоевропейско решение относно заявлението за разрешение за употреба на медикамента”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ