Потресаваща драма на летището в Истанбул с Николета Лозанова и стотици българи! СНИМКИ

Кошмарни моменти преживяха стотици наши сънародници заедно с Николета Лозанова с уж реномираната авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ в сряда на летищата в Анталия и Истанбул, убеди се с очите си човек на от мястото на събитие.

Драмата стартира на аерпорта в турския курорт при предвидения за 16.30 ч. полет до Истанбул.

Нефелна блондинка от „Търкиш еърлайнс“ на гише 307D обработваше близо 2 часа багажите на трийсетина пътника, които бяха на ръба на инфаркта да не изпуснат полета си.

Опашката се превърна в огнена лава, която заплашваше да изпепели претъпкания терминал.

Пътниците, които успяха да чекират багажите си бяха разигравани като маймуни след паспортния контрол. Първоначално ги запратиха на гейт 5, а след това ги разходиха до гейт 7, преди да акостират на гейт 4, който е в срещуположния край на летището.

И кошмарните мигове започнаха.

Летищните власти обявиха закъснение от 45 минути, което след това прерасна в 75 минути и достигна до час и половина.

Докараните до отчаяние пътници заради отменените им полети от предишните дни, с надежда започнаха да се качват в самолета, но бяха ударени от нов гръм – престои в салона от цял час заради засиления трафик на летището в Истанбул. След това се наложи да кръжат във въздуха още 30 минути, а след приземяването ги чакаше нова горчива чаша – престои от 40 минути на пистата заради изчакване на свободно паркомясто.

Единственият светъл лъч за стотиците пасажери, които искаха да се прекачат на самолета Истанбул – София, беше че има закъснение.

Николета Лозанова и пътниците показаха спринтьорски умения и взеха на бегом близо 2 километра до терминала за международни полети на летището в Истанбул.

Там гаврата връхлетя сънародниците ни като цунами 

Служителите на летището и колегите им от „Търкиш еърлайнс“ преместиха 4 пъти изморените български граждани. Все едно, че някои извратен тип беше решил да си направи гаргара с хората и ги местеше като пионки от гейт на гейт.
 

Изходът към самолета на полет 1029 беше преместен цели 4 пъти в рамките на 60 минути. Майки с деца, възрастни мъже и жени и мнозина уморени от дългия престой на аерпорта българи бяха принудени да търчат с куфарите си по стълбите напред – назад, все едно че са роби, наказани от безчуствените им господари.

Дали така от префърцунената компания биха постъпили с германци, французи, италианци, американци или руснаци. Не, разбира се. Техните самолети излитаха почти без проблеми.

Но служителите на „Търкиш еърлайнс“ безцеремонно лъжеха пасажерите от България, че полетът ще бъде отложен с не повече от 10 минути. Закъснението, обаче беше цели 4 часа.

На всичкото отгоре заради отменения сутрешен полет Истанбул – София, от турската авиокомпания презавериха билетите на десетки българи за вечерния полет и така за малко щяха да оставят на летището немалко хора, които надлежно си бяха купили билети за него.

Но вместо мили думи и ободрителни напитки за изтормозените българи им бяха поднесени гнусни лъжи. Те не само бяха местени от гейт на гейт, но служителите на „Търкиш еърлайнс“ им обръщаха гръб в мига, в който бяха питани кога най-после ще излети самолета.

Да се чудиш България аборигенска държава ли е или равноправен член на Европейския съюз?

Все пак след 240 минути извънреден престои и скъсани нерви, българите все пак излетяха. Някои от тях с основание заподозряха, че самолетът е чакал толкова дълго, за да бъде натоварен с множество кашони (на снимката).


 

От прозорците на самолета ясно се виждаше, че обилният снеговалеж от предишните дни е изринат и няма основателна причина за такъв хаос и унизително отношение.

Минути след полунощ самолетът се приземи, но пилотът го заби като пирон на пистата в София. Сънародниците ни бяха толкова смачкани, че дори аплодираха некадърното приземяване.

Грозните сцени, обаче не свършиха дотук.

Куфарите на Николета Лозанова, футболистът Матео Стаматов и още десетина българи бяха изгубени, а на някои от другите пасажери куфарите бяха изпотрошени, а след това залепени с тиксо, за да се прикрият следите.

Уморените българи бяха принудени да попълват дълги формуляри преди все пак да се насочат към автомобилите си. И сигурно днес ще си пуснат тото, защото Истанбул отмени и двата си полета в четвъртък за София.

Крайно време е министърът на транспорта Николай Събев да вземе отношение по скандалния случай, за да защити достойнството на българските граждани. Сигурни сме, че ще го направи.

А, „Търкиш еърлайнс“ незабавно трябва да поднесе публично извинение и компенсации на българските граждани, които станаха потърпевши на мудните й и неадекватни действия!

Ивайло КРАЧУНОВ