Версия: Гласят този доказан специалист за поста на проф. Кантарджиев СНИМКА

Деканът на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ доц. Цветан Велинов е напуснал поста си преди няколко дни. Той се е върнал в София, като пред ръководството е изтъкнал лични причини за решението си, пише „Флагман“.

 

„С доц. Велинов се случи нещо, което е извън него и се наложи тази промяна. Той направи много за Медицинския факултет и ще продължи да ни помага, за което му благодаря“, каза ректорът на бургаската „Алма матер“ проф. Магдалена Миткова.

Към момента временно изпълняващ длъжността декан на Медицинския факултет е зам.-деканът доц. дм Румяна Янкова. Предстои изборът на нов ръководител.

Доц. Цветан Велинов бе начело на Медицинския факултет в Бургас от самото му създаване. Той е доказан специалист по антибиотична резистентност и световно признат микробиолог.

В здравните среди усилено се говори, че именно доц. Цветан Велинов ще бъде новият наследник на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), но информацията все още не е официално потвърдена.

Миналото лято проф. Кантарджиев беше пенсиониран от служебния министър Стойчо Кацаров и това предизвика огромна вълна от недоволство. Мястото му досега заема досегашният заместник проф. Ива Христова, като временно изпълняващ длъжността.

В същото време на 10 февруари е свикано извънредно събрание на акционерите в УМБАЛ Бургас. Първоначално се смяташе, че ще се гласуват промени в борда и оттеглянето на доц. Цветан Велинов, който е част от висшето ръководство на здравното заведение от година, но според информация на Флагман.бг, поне засега не се предвижда подобна промяна.

На извънредното събрание ще бъде утвърден стратегически документ за развитието на болницата, а промени в Борда ще се правят през май 2022 година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ