Проф. Кунчев смълча всички с прогнозата си за пика на Омикрон вълната

Частичните мерки дават резултат. Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Това каза пред България Он Ер математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

„Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система“, каза още той.

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали. 

„Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени“, коментира проф. Кунчев.

Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец. 

„Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената“, поясни проф. Кунчев. 

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му.

Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали. 

„Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. Той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне.

Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат“, обясни проф. Кунчев. 

„Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти“, посочи той.