Ето какво представлява постковид синдрома при децата

И децата изпитват постковид синдром, предупреждават лекари. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако подрастващото е изкарало леко вируса.

105 педиатрични и около 25 неонатологични легла има в София за болни от коронавирус деца.

Като голяма част вече са заети, защото заболеваемостта на децата се покачва рязко, обяснява пред Нова тв д-р Маргарита Ганева от СБАЛ по детски болести „Проф.

Иван Митев“.

В болничното заведение има 13 деца, като две от тях са на кислород, останалите са в стабилно състояние. По думите й, два са основният фактор за ръста при децата – по-голямото тестуване, както и по-заразните Делта и Омикрон.

„2-6 седмици след заразяването при децата може да настъпи мултисистемен инфламаторен синдром. Симптомите са висока температура, коремна болка, повръщане, зачервяване на очите, диария, кожен обрив. Това е рядко, но сериозно усложнение. Едно на 3000 от децата може да го развият. Част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата заради усложнение може да бъде засегнато сърцето. Могат да развият миокардит. COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите“, коментира още специалистът.

При  навременно лечение има благоприятен ход и пълно обратно развитие на тези симптоми, успокои д-р Ганева.

От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром. Около 40 деца са минали през „Пирогов“ и около 17 в Националната кардиологична болница. Всички те са в добро състояние. При такова усложнение децата трябва да бъдат хоспитализирани, тъй като понякога се налага интензивно лечение.

Броят на ваксинираните деца е прекалено малък у нас, допълни медикът. „Съвсем скоро публикувано проучване в САЩ обхващащо ваксинирани деца, 97% от хоспитализираните с това усложнение не са били ваксинирани“, коментира д-р Ганева.