Варненецът, който изсипа вкиснато мляко в сградата на енергото: Чудя се как да оцелея!

Много от млекопроизводителите буквално са на ръба на оцеляването. Заради рекордната инфлация и повишаването на сметките за електроенергията, те са принудени да вдигнат и цената на продукцията си, а оттам това неминуемо се отразява и на крайния потребител.

Сметката за електричество в тази мандра пред която се намираме в момента за последните няколко месеца е скочила тройно, подобна е ситуацията и при много други млекопроизводители.

Данаил Николов произвежда млечни продукти в своята семейна мандра повече от 5 години.

Заради драстичното увеличение на цената на електроенергията обаче е силно затруднен. „Ние буквално се чудим как да вържем краищата. За тези 6 месеца тока от 1000 – 1200 лева, в момента е 3000 – 3200 лева. Говориха, че ще има компенсации, два месеца дадоха компенсации. За този месец няма такива“, заяви Данаил Николов, млекопроизводител.

А с увеличението на сметките за ток, Данаил е принуден да вдигне и цената на продукцията си. „Нашето увеличение, винаги предварително е изядено от инфлацията и от увеличаването на другите цени. От лятото насам съм вдигнал киселото мляко 2 пъти с по 10 ст. , сиренето с 1 лв. Искам да ви кажа, че е недостатъчно, но има някакъв предел на който можем да вдигаме тия цени, понеже потребителя също страда от всичко от което и аз се оплаквам в момента.

Фермерът държи на качеството и за него е недопустимо да направи компромис, въпреки ситуацията. „Не бих казал, че ще направим компромис с качеството. По скоро се замисляме да закриваме някакви части от производството. Да намаляваме животни, да ограничаваме персонал“, коментира той пред Нова телевизия.

Преди повече от месец Данаил стана популярен с видео, в което изсипа вкиснато мляко в централната сграда на електроразпределителното дружество във Варна, в знак на протест. Това обаче сега му създава допълнителни неприятности.

Ръководството на учреждението, където извърших своя протест са пуснали сигнал срещу мен в прокуратурата, че буквално съм се държал цинично и че съм отправял вербални заплахи. Явно те така са го изтълкували. Аз смятам, че нито съм бил циничен, нито съм заплашвал някого. Просто си казах болката, така да се каже, твърди Николов.

В крайна сметка, ако кризата с цените на тока продължи фермерът ще бъде принуден да затвори.