Доц. Гломб: Не може да се събуждаме с катастрофирали два рейса, пълни с ковид, и да не спазваме мерките

Грипът не е грипче, а е едно сериозно заболяване и трябва да се подценява. Това каза началникът на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любимира Николаева-Гломб.

За момента е добре, че вълната от грип я няма и дай боже да не е силна, каза доц.

Гломб пред БНТ. Според нея е прибързано да се премахват каквито и да било мерки при наличието на „Омикрон“. Ако мерките се спазват, защото това, което виждам аз е, че не се спазват, то ще можем да овладеем и спасим няколко човешки живота. Не може да пренебрегваме това, че се събуждаме с новина, че два рейса, пълни с ковид, са катастрофирали, уточни доц. Гломб.

По думите ѝ е крайно време да се прояви отговорно поведение към съпричастност на околните. Според нея няма увреждане на имунитета при непрекъснато бустериране заради коронавируса. Обикновено само 1/3 от ваксинираните и бустерираните се инфектират с вируса, като дори могат да не го разберат. 2 от 3-ма човека са напълно защитени от инфектирани с вируса, посочи доц. Гломб. Който не е ваксиниран, да се ваксинира и след втората доза – бустерна доза. Който е преболедувал и са минали три месеца след преболедуването, да се ваксинира.

Трябва да постигнем високо ваксинационно покритие, защото само високото ваксинационно покритие спира циркулацията на вируса, категорична бе доц. Любомира Николаева-Гломб.