Асен Василев обяви най-чаканата новина: Ето за какво ще отидат парите от Бюджет 2022 ВИДЕО

Значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е икономическият растеж дългосрочно. В този проект е заложен ръст на ББР от 4,8%, което е малко повече от тази година. Дефицитът без ковид мерките – 2,2%. Няма как да има растеж без да инвестираме в капиталовите структури в страната.

Предвиждаме двойно увеличение на капиталовите инвестиции. Това обяви финансовият министър Асен Василев. 

Ето какви решения още са взети за Бюджет 2022: 

„4,8% на БВП, 5 процента да спадне безработицата, залагат се и допълнителни ковид пари. Удвояване на капиталовите инвестиции до 5,8%. Допълнително се увеличават парите за железниците и пътното строителство, възстановяване на спортни зали, театри.

Има 178 милиона лева за капиталови инвестиции в болници, детски площадки, възстановяване на зали, опери, театри и т.н. 

Както казах, инвестициите в хора са най-важния способ, за да успеем да постигнем високи нива на доход и спокоен живот. Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълни субсидии за болнични заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само на здравна каса. 

Предвиждат се допълнителни инвестиции за болници и детско здраве, ще се развива донорството с 30 милиона лева.

13 милиона ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, 1100 лв е месечната издръжка на дете. 250 милиона се дават за доболнична помощ. 

23 милиона се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини. 

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата. Това са допълнително 315 милиона. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата. 70 милиона се дават за построяване и разширяване на детски градини, а 80 милиона се дават за безплатни детски градини, а за родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации. 

Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по култура. 5,5 млн лв за увеличение на стипендиите.

Предвидено е отпадането на данъка върху лихвите и минимализирането на данък „уикенд“.

Отделят се 36 милиона за така нужните ремонти на галерии, театри и опери“, съобщи Василев. 

„С този бюджет се надявам да поставим начало на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, а инвестира в хора с идея за възвръщаемост“, завърши той.