Проф. Балтов пред TV посочи кога ще е пикът на Омикрон у нас и странен катарзис на Радев

Въведеният зелен сертификат беше манипулиран от д-р Стойчо Кацаров като служебен министър. В него беше заложено да се мерят броя на антителата, за да важи сертифицираният документ. Нещо, което не е синхронизирано с Европейския съюз. Кацаров ни предложи побългарен вариант, сподели позицията си пред TV Асен Балтов.

Той е категоричен, че в момента Омикрон се разпространява ускорено, а в София картината стана усложнена, защото много българи се завърнаха от Западна Европа и Америка за ваканцията си. Неминуемо някой от тях са внесли вирусът у нас – направи обосновано предположение той.

„Омикронът е много по заразен в сравнение с COVID-19. Хората, който са ваксинирани с две дози нямат покритие, затова трябва да имат бустерна доза“- препоръча професор Балтов, който е привърженик на пълния комплект от ваксини. 

Той се позова на директива от ЕС, която от 01.03.2022 година влиза в сила- за да имаш ваксинационен сертификат, задължително трябва да имаш поставен бустер, което дава редица предимства за притежателя й.

„Твърдението на Западна Европа и САЩ, че Омикронът се изкарва по- лесно, е вярно. Да не забравяме, че броят на ваксинираните при тях е много по- голям, отколкото у нас. Включително има хора с двудозов режим на ваксинация и бустерна доза“.

Балтов разясни имали напредък с ваксинирането у нас – имаме 28 процента неваксинирани, и едва 4 процента с бустерна доза. Реално ако Омикронът го боледуваме по-леко това ще премахне и пандемията. По неговите думи това няма да е последният вариант на коронавируса. На такова мнение е и Световната здравна организация.

„За съжаление ние сме една експериментална база на хора, които не са ваксинирани – как ще преболедуват Омикрона?“ – пита се професор Балтов без да изпада в крайности.

От 35 хиляди ваксинирани, 25 хиляди имат бустер, което означава, че те са отишли доброволно. Затова трябва да се измисли нов подход и да се погледне различно на тази ваксинационна кампания.

Повече информираност и да се включат и общопрактикуващите лекари. Спомняме си, че първите ваксинационни центрове бяха в големите болници. Джипитата имат голям контингент от хора и при желание могат да бъдат ваксинирани всички техни пациенти.

„Моята прогноза, че в края на януари идва пикът на тази пета вълна. Въпросът обаче е да не се работи от понеделник до петък, а да се взимат адекватни решения от лекарите“ – намеквайки, че вирусът няма почивен ден.

Преди ако има някой карантиниран, успявахме да спасим хората около него, за да не се разпространи вирусът. Сега виждаме, че Омикронът много бързо се предава от човек на човек. В рамките на 6 часа може може да се заразят до 10 човека, а не един двама, уточнява депутатът от ГЕРБ.

„Как хората не разбраха, че тези ваксини са направени за тях. Взехме от всички фирми, дарихме, и пак има отказ. Човек, който мисли трезво трябва да защити родителите си по някакъв начин. И тук е ролята на личния лекар“.

Според професор Балтов във ваксинационен пункт отиват тези, които имат убеждение да го направят.  Но уточни, че нямаме информация кой ще влезе в него. Докато джипитата имат подробни списъци с пациенти. Те са хората, които трябва да засилят този процес и процента на ваксинираните, убеден е той.

„Дай Боже да няма унищожени ваксини, защото това ще е лош сигнал пред партньорите от ЕС. Силно се надявам хората да започнат да мислят за себе си и да се предпазят от вълните на вируса“.

Балтов припомни, че когато в Израел правеха бустерна доза, нищо не пречеше на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и хората около него да въведат такава и тук. Според него сме се сетили откакто изпуснахме срока. Ние я въведохме на 27.09.2021. с цели 45 дни закъснение.

„Хората, които са с трите ваксини могат да се разболеят, но изкарват почти на крак вируса – хрема, болки в гърлото, лека температура. Нямат тези усложнения за разлика от тези, които не са ваксинирани“.

Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че няма алтернатива на ваксините – каквото и хапче да рекламират за лечение. Маските предпазват, но най-пази ваксината, убеден е специалистът.

Балтов не пропусна да отбележи и противоречивите сигнали, който дава държавният глава относно поставянето на ваксини.

„Румен Радев, преди казваше, че няма нужда от ваксинирането, но с идването на Кирил Петков, показа че си е сложил бустерна доза. Има катарзис при някой хора“ – размишлява депутатът от ГЕРБ.

Политическото говорене надделя върху професионалното. Надявам се професор Асена Сербезова да успее с пандемичния комитет, който предлага за справяне с кризата. Но не виждам да предлагат нещо иновативно, закачи я Асен Балтов.

„Каквото е за всички българи това трябва да бъде и за депутатите в парламента“, коментира той призивите за въвеждането на зеления сертификат, който ще осигурява достъп до законодателния орган от 25 януари.

„Като специалист не съм убеден, че зеления сертификат в тоя му вид е коректен“ – намеквайки за дългия дебат в парламента между политическите сили професор Асен Балтов от ГЕРБ.