Проф. Витанов каза новата си прогноза и обяви: Ще си говорим пак на 19 март КАРТИ

„Обстановката се развива според очакванията. А те са, че броят на новите случаи ще е голям, но чудовищни стойности като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден няма да бъдат достигнати“. Това написа във „Фейсбук“ математикът професор Николай Витанов.

Специалистът представи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 20 януари 2022 г.

, публикувайки и картите.

Целият пост на професор Витанов:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 20 януари 2022

1. Обстановката се развива според очакванията. А те са, че броят на новите случаи ще е голям, но чудовищни стойности като  60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден няма да бъдат достигнати. Причина – наравномерното горене на Ковид пожара из страната. 

София – град, Бургас и Благоевград горят по-интензивно от Пловдив и Варна. 

Когато Пловдив и Варна загорят с голяма интензивност, в другите 3 области вече доста ще е изгоряло. Така Пловдив и Варна забиват нож в гърба на прогнозите за чудовищни стойности на броя нови случаи на ден.

2. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми, че 
– ще надминем 1 милион регистрирани случая
– ще надминем 33 500 починали

Но по нея, както знаете, ще говорим на 19-ти март, когато се навършват 2 години, откакто бях поканен да правя анализи и прогнози за пандемията. 

Знаете, че и тази прогноза бе направена доста отдавна, доста много отдавна. И тя бе окрякана по стандартния начин. Най-напред – ха, ха, ха, лудият пак дрънка небивалици. После – ами, ами, това няма да стане. И сега – ми, чи то-о-о и ний можехме да го кажем това. 

Ами да го бяхте казали, когато аз го казах. Вие тогава юрдечета мои, се подигравахте и крякахте. Сега и те можели да го кажат и щели повече даже да са и случаите и починалите. Аха-а-а-а, дойде ви куража!  

Ами повече ще са – вие още не сте осъзнали прогнозата, а тя е – ЩЕ НАДМИНАТ. Аз мога и да кажа и КОЛКО ЩЕ НАДМИНАТ, но я да видим вие какво ще кажете по въпроса?

3. Омикронът постигна доминация в прогнозирания срок. Следват 3 седмици на високи стойности на регистрераните случаи. Базовото репродуктивно число днес е 1.43 (вчера беше 1.40.) Трети ден е над 1.3 обхватът на заразата се разщирява, но то се очакваше. Забелязвате обаче, че числото не бърза към рекордната стойност от 1.97, което беше за ноемврийската вълна миналата година. 
Причината е, че тръгна от висока база – петата вълна застъпи четвъртата. Така, че свръхчудовищни стойности и тук не се очакват, ще има разрастване на заразата, но то няма да е свръхбързо – може да кажем – Дежа ву, виждали сме и по – бързо разпространение на заразата.

4. Данните за смъртността. При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта – над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова – пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете – този 1% е от доста повече случаи.

5. Няколко думи за картите. 

а) Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Проблемната зона си се формира в Западна България и расте на изток. Ще се разраства още

б) Картата на риска. Виждате – Пловдив падна и влезе във виолетовата зона. Но Пловдив  удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни. Заради предизвиканата от Пловдив неравномерност в горенето на Ковид пожара, суперпожар става все по-малко вероятен.

в) Картата за заетостта на интензивните легла по клъстери от области. Знаете я от сайта на Министерския съвет. Такова развитие на нещата се очакваше при тази карта. 

Очакванията бяха, че Омикрон ще доведе до задържане на темпа на растеж на заетостта на леглата в болниците. Това и става. Съществува и вече немалка вероятност за избягване на тотален локдаун в цялата страна.

НЕКА ОТБЕЛЕЖА ТУК НЕЩО (ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ). НЕ СЕ ВТОРАЧВАЙТЕ САМО В ТАЗИ КАРТА. 

ТЯ ВИ ПОКАЗВА КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО С ГЛАВНИЯ ФАКТОР В МУЛТИФАКТОРНИЯ АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА. СЪСТОЯНИЕТО ЗАСЕГА Е ДОБРО ПО РЕГИОНИ. 

СЛЕДЯТ СЕ И МНОГО ДРУГИ ФАКТОРИ И СЕ ПРАВИ МУЛТИФАКТОРЕН АНАЛИЗ. КЪДЕТО СИТУАЦИЯТА Е ВЛОШЕНА (КАТО НАПРИМЕР В БЛАГОЕВГРАД) СЕ НАЛАГАТ ЛОКАЛНИ МЕРКИ СЪГЛАСНО ПЛАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. НЕ КРИТИКУВАЙТЕ ПРИБЪРЗАНО – ТО Е КАТО ДА ГЛЕДАТЕ ГОРГОНАТА МЕДУЗА В ТИЛА. 

АКО СЕ ОБЪРНЕ И ВИ ПОГЛЕДНЕ С ОЧИТЕ НА МНОГОФАКТОРНИЯ АНАЛИЗ, ЩЕ ОКАМЕНЕЕТЕ. НЕЗНАМ КАК ДА ГО КАЖА ПО-ЯСНО ТОВА, НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ РАЗБРАХТЕ.

6. Имаме  дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

7. За мерките – писах по-горе. Не се вторачвайте само в критерия за тотален локдаун. Той е, за да ви даде представа какво е общото състояние и какво се очаква да стане до няколко дни, ако не се предприеме нищо. 

Но се предприемат доста неща – писах вече, че в тая система има активни елементи, които могат да я променят. Спомнете си „Матрицата“ и как агент Смит я беше променил в третата серия. И тук е така. 

Където е необходимо, се налагат меките мерки от плана. Ако трябва, ще има и тотален локдаун. Но анализите показват, че засега тотален локдаун не се налага и нещо повече, вероятността той да бъде избегнат не е малка. 

Как да ви го кажа още по ясно – ако се налага, защитните системи на Града на машините от „Матрицата“ ще бъдат активирани. Засега не се налага. 

Мултифакторен анализ, гъвкав контрол на ситуацията, грижа за здравето на хората като здравната система се държи в непретоварено състояние и максимално възможната свобода за работа на икономиката – тове е кредото ми за този вълна.  
    
8. Нека си го напиша пак – правителството и вие сте активни елементи в системата и може да дестабилизирате един или друг сценарий. 

Когато прогнозата е наблягоприятна, правителството маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сценарий.  

Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си – имате ли интерес от тотален локдаун? Нямате. Никой няма. Ами като нямаме, да се захванем и да го предотвратим.  

Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА.  Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.   

Погледнете – заетостта в болниците нараства бавно. Отдавна говоря, че ни се отваря възможност да ни се размине тоталният локдаун.  

Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го направим, такова ще е.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.
 

 

 

 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 20 януари 2022 1. Обстановката се развива според…

Публикувахте от Nikolay Vitanov в Четвъртък, 20 януари 2022 г.