Проф. Сербезова с лични разкрития за убитата съпруга на Пехливанян и позиция за скандалната заповед

Насилието придоби ужасяващи размери. Светла й памет на Ели, познавах я лично. Уникален човек, страхотно семейство. Съболезнования на Пехливанян и на всички хора, които станаха жертви на насилие под някаква форма.

Това заяви в ефира на bTV здравният министър проф. Асена Сербезова по повод жестокото убийство в Русе.

И добави: „В последните години насилието ни съпътства навсякъде. Трябва да има превенция и да не допускаме това да се случва“.

„Страхът може да подсили от 2 до 100 пъти симптоми на съществуващо заболяване. Ето защо трябва да има баланс, диалог, спокойствие и разбиране и надграждане. Вярвам, че нацията трябва да се обедини, а не да се разедини. Продължавам да вярвам, че трябва да сме обединени поне що се отнася до дейностите, зависещи от мен“, каза тя.

Запитана какво ще стане с училищата, проф. Сербезова отговори: „С акад. Денков коментирахме, че МОН ще организира образователния процес. Внимателен анализ – от това зависи какво ще стане във всеки един град и училище. Не са само леглата зависещи, много зависи и какво е състоянието на персоналът, както и каква е заболеваемостта в училищната система“.

„Освен интензивните легла, важна е заболеваемостта от ковид, общата такава, важно е как вървят случаите с неусложнените форми, какво е натоварването на болничната система. Ние имаме опит и наблюдения от други страни, но те са с високо ниво на ваксинация“, добави тя.

Тя коментира и заповедта, заради която туристическият бранш скочи срещу нея. 

„Използваме математическия модел, за да имаме прогнози от 3 до 5 дни. Именно благодарение на този модел изготвихме заповед, която пуснахме за обсъждане във ведомствения пандемичен комитет, а после и в националния такъв. Идеята бе да се обсъди поетапното й въвеждане“, уточни проф. Сербезова.

„По думите й заповедта е публично налична и уточнява кои държави в коя зона е, съобразено е нивото на ваксинация. Основното, което трябва да запазим, е здравето на българските граждани. Всяка една такава заповед е подготвена на база развитието на заболяването в съответния регион. Тя не е самоцелна, има мотиви в нея и се взима мнението на специалистите“, каза тя. 

„Разбира се, животът трябва да продължава. Виждате, че постоянно се изменят мерките. трябва да се напипва пулсът и да се намери правилния баланс“, добави министърът. 

На въпрос какво се случва с липсващите лекарства, тя каза: „Салбутамол вече има осигурени 25 000 опаковки. От другото липсващо лекарство за януари са предвидени 18 000 опаковки, февруари 14 000 и за март – 14 000 опаковки“.