Швеция извади танковете на улиците в Готланд заради напрежението с Русия

Кадър РТ

Войници и бронирани превозни средства патрулират пристанището на Висби.

Шведските въоръжени сили засилиха военното си присъствие на остров Готланд в Балтийско море на фона на продължаващото напрежение между Русия, САЩ и НАТО.

Броят на хората в Швеция, които подкрепят присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс, се увеличи на фона на нарастващото напрежение с Русия. Това съобщи „Блумбърг“.

Агенцията се позова на анкетата.

Броят на шведите, които се противопоставят на присъединяването на Швеция към НАТО, е намалял до 36% до края на 2021 г., докато през 2015 г. е имало 50%, които не са били съгласни.

В същото време резултатите от друго допитване показаха, че само 35% от шведите подкрепят идеята за присъединяване към НАТО, докато 33% са против.

Мненията за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс също бяха разделени в шведския парламент. Така дясноцентристките партии подкрепят присъединяването към НАТО, а социалдемократите са против.

„Блумбърг“ отбелязва, че отдавна отхвърляната идея за членство на Швеция в НАТО е станала по-привлекателна за шведите през последното десетилетие. Според агенцията последните събития, по-специално ситуацията в Балтийско море, биха могли да повлияят на мнението на жителите на страната.

Така миналата седмица генерал-лейтенант от шведската армия Лейф Михаел Класон заяви, че шведските военни са регистрирали повишаване на нивото на военната активност на Руската федерация в Балтийско море. По-специално определен брой десантни кораби от Северния флот на Русия са влезли в Балтийско море.

Швеция засилва патрулите на стратегически остров в Балтийско море заради напрежението между НАТО и Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза миналата седмица, че Финландия и Швеция, ако кандидатстват за членство в НАТО, ще могат бързо да се присъединят към Алианса. Разговорите за подобно развитие на събитията започнаха на фона на напрегната ситуация в района на границата на Русия с Украйна.