Проф. Витанов: Имаме дифузно разпространение на К-19, опасно е следващите 2 седмици…

Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но никакви чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Днес е почти 10 000. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф.

Николай Витанов.

Ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 починали. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен.  

Базовото репродуктивно число днес е 1.37. Ето, Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така. 

Данните за смъртността. Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша – 75 – 85 на ден средно за следващите дни.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Виждате, че героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време.

Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца.

Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области, където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.

Заетостта на леглата. Опитвам се да обясня, че не се следи само факторът заетост на интензивни легла. Не се разбира. Добре, от утре ще пусна нова картинка, та да видите, че се следят и други фактори. Мултифакторен анализ – запомнете това.