Докъде ни докараха: Болните от К-19 вече чакат на опашки за постъпване в болница

В инфекциозното отделение на айтоската болница от вчера няма свободни легла и лекарите връщат ковид пациенти. Има даже списък с чакащи пациенти с К19.  

Отделението е пълно, имаме само двама пациенти, които са за изписване, имаме пациенти в тежко състояние. Има много болни, които искат да постъпят при нас, но нямаме капацитет, посочи д-р Фатме Хасан пред Нова тв.

Няма как да се разкрият повече легла, тъй като персонала е малко и е трудно. Ако се освободят легла, веднага се настаняват нови пациенти. Тези, които не могат да бъдат приети, се лекуват у дома под наблюдението на личните лекари. А тези, които са за спешно настаняване в болница, се търсят легла в цялата област, обясни лекар. 

Лошото е, че и в останалите болници в областта се намират трудно свободнин легла. Факт е също, че лечението на ковид е непредвидимо и не може да се каже какви и колко легла на кого ще са му нужни, допълни докторът. 

Даваме доста извънредни часове, за да се справим с положението, но ще издържим, докогато трябва, тъй като това е наше задължение, посочи една от медицинските сестри в отделението. 

Имаме чакащи пациенти, за да се лекуват при нас. Понякога им се намират легла в други болници, но пак не са достатъчно и хората продължават да чакат, обясни д-р Фатме Хасан.

Всеки ден поне пет-шест човека ни се обаждат, защото имат нужда от болнично лечение при нас. На другите лекари също се обаждат по толкова, а това е много, допълни тя. 

Отделението е желано от пациентите, защото знаят, че се грижим добре за тях, допълни друг лекар от екипа.