Чистки: Петков призна, че правителствата на Радев са изчегъртали 1528 чиновници, но са назначили 3916 други! 

Двете служебни правителства на президента Румен Радев са уволнили едностранно 1528 души от държавната администрация, а са назначили 3916 други или 2,5 пъти повече. 

Това сочи справка на премиера Кирил Петков, която той е предоставил на депутатката Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС) в отговор на нейни писмени въпроси относно съкращенията и назначенията в държавния сектор. 

от премиера тогава Стефан Янев. След това тя беше поставена под №3 в листата на ГЕРБ-СДС от област Плевен за участие в изборите на 14 ноември.

Справката, която Кирил Петков й предоставя, е от периода 12.05 – 13.12.2021 година.

Сред уволнените служители са и членовете на политическите кабинети на министрите от ГЕРБ, но те са малка част от общия брой, тъй като щатните бройки за зам.-министри, началници на кабинети, съветници и експерти в политическите екипи са 188 в държавата. 

Не е имало чувствителни смени на тези хора при смяната на едно служебно правителство с друго, тъй като повечето министри запазиха постовете си и съответно екипите си.

Най-голямо прочистване е имало в Министерството на вътрешните работи, където Бойко Рашков е прекратил едностранно правоотношението със 682 служители, а на тяхно място е назначил нови 1111.

151 души, освободени от администрацията, водят дела, като общите суми на техните претенции възлизат на 357 521 лева.

Oт справката на Кирил Петков става ясно още, че 271 чиновници са били преназначени на по-ниска позиция.