Сензационни новини за лечението на К-19 с енсовибеп

Компаниите Novartis International AG и Molecular Partners AG обявиха, че тяхното лечение на Covid-19 с енсовибеп (ensovibep) има 78% ефикасност въз основа на първата част от клиничното изпитване (Фаза 2).

Проучването включва 407 пациенти, получили единична интравенозна доза ensovibep, като то показва „статистически значимо намаляване на вирусния товар след осем дни“ в сравнение с приложеното в проучването плацебо. Ensovibep също така демонстрира 78% ефикасност срещу събития, свързани с Covid-19, включително хоспитализация и смърт и подобрение във времето до клинично възстановяване.

 

Novartis заяви, че двете приложени дози от лекарството „се понасят добре и не са идентифицирани неочаквани проблеми с безопасността“. Данните ще бъдат подложени на допълнителен преглед, за да се „определят подходящите следващи стъпки за програмата“.

Лечението с енсовибеп продължава да поддържа защита срещу идентифицирани досега варианти на коронавируса, които се считат като повод за безпокойство, включително варианта Омикрон, посочи базираният в Базел производител на лекарства.

С оглед на това от Novartis посочиха, че са взели решение да упражнят възможността си да лицензират лекарството си, възползвайки се от опцията да заплатят 150 млн. швейцарски франка на Molecular Partners.

Швейцарската компания също така посочи, че планира да търси ускорени процеса на получаване на регулаторни разрешения в световен мащаб, първо чрез разрешение за спешна употреба от страна на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Ако бъде одобрено, ensovibep ще бъде първата мултиспецифична антивирусна молекула за лечение на Covid-19, каза Novartis.