Паника у нас заради силните земетресения в Гърция и Северна Македония, хората звънят на 112 и… ВИДЕО

Трусовете в Република Северна Македония и Гърция са се усетили и у нас, съобщиха от БАН. Както писа снощи силни трусове разлюляха Гърция и Северна Македония.

„До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд около и над 3“, каза Петя Трифонова от БАН.

По думите ѝ трусовете са усетени добре в Югозападна България.

Жители на столицата също са ги усетили, но по високите етажи на сградите. „Имаме информация, че в квартал „Зона Б5“ трусът е усетен и даже хората са потърсили 112 за информация“, каза Трифонова.
 

По думите ѝ това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя енергия по останалите сеизмични структури. Няма пряка опасност за трусове в България.
 

 

Най-силният трус е с магнитут от 5,5 и е регистриран минути преди полунощ на територията на Гърция, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът е близо до границата на страната със Северна Македония, съобщава се за нанесени материални щети в Битоля.

„Трусът беше много силен. На 24 километра от Битоля – в Лерин. С магнитуд 5,8. Хората бяха цяла нощ на улицата. Голямо притеснение настана”. Това разказа Георги, един от преживелите земетресението, което удари около 22:30 часа местно време в неделя вечер, цитиран от Нова телевизия. 

„Самото земетресение беше с доста голяма продължителност. След него имаше няколко по-слаби. Има и големи щети. По-старите къщи са целите напукани”, посочва той. По думите му все още няма данни за жертви и ранени.