Притеснен: Проф. Кантарджиев разкри какво ще причини Омикрон у още тази седмица ГРАФИКИ

Опитът на държави, където има Омикрон, сочи, че Омикрон е по-бърз от Делта и Бета вариантите. Това каза за NOVA проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той показа и графики, които показват, че бързината на заразяване с Омикрон е много по-висока, но пък хоспитализацията – по-ниска.

„От 3 седмици казвам, че хора с две дози „Астра Зенека“ трябва да си направят бустер с РНК ваксина. При два Пфайзер-а, ако сложиш бустер, защитата за влизане в болница и смърт е горе-долу 75-80%“, уточни той.

„Основната заплаха за работодателите е голямата временна нетрудоспособност. Много хора ще трябва да са вкъщи. Във всички предприятия трябва да се направят график, екипи и взаимозаменяемост, ако не иска човек да му спре предприятието. Това е най-важното сега, като изключим ваксините“, добави проф. Кантарджиев.

По думите му децата не боледуват кой знае колко тежко от Омикрон, но нито една майка не иска детето й 5 дни да е с висока температура.

Проф. Кантарджиев очаква тази седмица в работните дни да видим увеличаване на случаите и според него може да достигнем рекорди до дневна заболяемост.

„Притеснява ме, че не се знае, ако си боледувал от Омикрон, после може ли да се разболееш от него. При Делта на 1000 души 70 ще се разболеят втори път. Карал ли си Делта или Алфа обаче, 5 пъти е по-голяма вероятността да караш Омикрон“, каза той.

„Притеснява ме и че не знаем т.нар. късен ковид какъв е. Шест месеца да те боли кръст, да не ти се става. Това също не ни е ясно. Не знаем колко месеца и години ще трае имунитетът от Омикрон“, уточни проф. Кантарджиев.