Асен Василев с голяма новина за потребителите на газ, проговори за пенсиите и кой данък ще махне

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи в предаването „120 минути“ по bTV министърът на финансите Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

„Няма как да стане, да ограничим износа на електроенергия. Това означава да излезем от интегрирания пазар, което би нанесло непоправима щета на българския бизнес“, заяви Василев. Според него, може и да няма увеличение на цената на тока, след като падне мораториума.

„Има увеличение на пенсиите, което е средно 65 лева. Заедно с новите ковид добавки, общата сума от бюджета е повече от това което се отделяше“, обясни той. „Знаехме, че ще има проблем с пенсиите, които са над минималната, но с недостатъчен стаж“, посочи той по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година

„Затова помолихме НСИ, да няма пенсионер, който да е ощетен. Тази индивидуална добавка ще бъде изплатена с пенсиите за януари и „Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията.

Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента“ на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.

Нямаме намерение да пипаме данъчните закони. Единствено ще махнем данък уикенд, който е административно бреме за бизнеса, заяви вицепремиерът.

„Залага се актуализация на бюджета през юни, това се налага поради част от коалиционните споразумения. Нов дълг ще има, само заради покриване на част от дефицита“, хвърли светлина Василев.

„В момента закона е такъв, че единствения начин за финансиране е чрез субсидия. Нашата партия не ползва субсидия за изборите. Ние се финансирахме от членове, от бизнеса и т.н.“, заяви финансистът.