Европа пламна от протести, хората излязоха по улиците и… ВИДЕО

Противниците на ваксинирането се заканиха на президента на Франция. Преди няколко дни Еманюел Макрон предизвика дебати в страната, след като каза, че ще направи труден живота на антиваксърите. Както писа вчера те се събраха на протест в Париж и се заканиха, че Макрон ще е този, който ще изпита неудобството. Същевременно протести срещу ваксинирането и мерките имаше още в Италия и Германия.


 

Хиляди протестираха във Франция. Най-големият митинг беше в Париж. Няколко хиляди противници на карантинните мерки се заканиха, че ще вбесят Макрон, а не обратното.

 

„Много е сериозно, че президентът ни се заканва. Генерал Де Гол сигурно се върти в гроба, като е чул. Французите мразят Макрон”, смята пенсионерът от Бретан Ги.

Не всички протестиращи са противници на ваксинирането. Силно недоволство предизвикват ограниченията, чрез които правителството се опитва да накара повече хора да участват в имунизацията.

„Аз съм почти на 60 години и винаги съм имала свободата да пътувам. Никога не е имало подобно нещо. Винаги сме имали избор за медицинските процедури, на които се подлагаме”, посочи протестиращата Кристин.

 

Протести срещу ограниченията, насочени само към неваксинирани, имаше и в Италия. Около хиляда души се събраха в центъра на Торино. Те бяха недоволни, че всеки над 50-годишна възраст трябва задължително да се ваксинира, според последния набор от мерки, обявени от правителството.

 

Учителите и здравните работници също трябва да се ваксинират задължително. Около 75% от италианците са завършили ваксинационния цикъл и дори над 35% са с трета доза.

По-масови бяха протестите в Германия. Митинги имаше в Дюселдорф, Магдебург и Франкфурт, като този в Дюселдорф събра няколко хиляди души. Основното недоволство беше срещу мерки, които засягат само неваксинираните. Участниците в протестите искаха тези забрани да бъдат отменени.

 

През изминалата седмица в Германия броят на новите случаи на коронавирус е двойно по-голям от предишния 7-дневен период. Затова правителството не само не смята да отменя мерките, а планира да отвори някои от центровете за ваксинация, затворени през лятото. Тогава нивата на заразяване не бяха високи и интереса към ваксинацията спадна значително.