Пуснаха ужасна вест с Мангъров

Булфото

Ужасна фалшива вест с участието на доц. Мангъров се разпространява скоростно в мрежата.

Проучванията показват, че в целия ЕС българите са най-склонни да вярват в теории на конспирацията и фалшиви новини и с най-ниска степен на умения да правят проверка на информацията.

Търсейки някакви политически дивиденти за родни политически играчи или в полза на чужда хибридна пропаганда в интернет в България се разпространяват всевъзможни фалшиви новини.

Освен с тролове с фалшиви профили под статиите в мрежата тези „лоши играчи“ използват и напълно фалшиви новини в сайтове еднодневки без информация за контакти.

В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук, се твърди, че инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК ваксините засягат половата система на децата.

В публикацията пише, че „не се казва истината, а РНК има страничен ефект като удряне на половите органи на децата“. В материала дори се твърди, че някои деца умират от тези ваксини.

Статията, която уж цитира лекаря от Инфекциозна болница в София доц. Мангъров, е достигнала до хиляди потребители и е споделена от почти 270 различни страници във Фейсбук. 

В публикацията има доста правописни грешки. В нея се твърди още (цитатът не е редактиран – б.р.): „За това е избрана възрасста от 5 до 11 години. Детето тогава се развива, но това никой няма да го каже. Изслидвания на британския университет го е докзал. При 10 боцнати, 4 деца имат страдание на половите органи. РНК Генома е опасен и поврежда половата система на децата. При други децата умират. Споделете за да знае народа!“.

БНР се свърза с доц. д-р Атанас Мангъров, който категорично отрече да е казвал подобно нещо.

„Не съм казвал такова нещо. Няма въз основа на какво да се каже“, каза доц. Мангъров. И определи използването на името му като „предизвикване на интерес“. Мангъров обаче остава резервиран към поставянето на Covid ваксини на деца.

Какво показват изпитанията на ваксината срещу Covid на „Пфайзер/Бионтех“ във възрастовата група 5-11 години

По данни на Европейската агенция по лекарствата, цитирани от сайта coronavirus.bg, при деца от 5 до 11 години дозата Comirnaty е по-ниска от тази, която се използва при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, в сравнение с 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, ваксината се прилага като две инжекции в мускулите на мишницата с интервал от три седмици.

В кратката характеристика на продукта, на база получени дози от деца в групата от 5 до 11-годишна възраст, е описано, че най-честите нежелани реакции са подобни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, мускулна болка и втрисане. Тези нежелани реакции обикновено са леки или умерени по тежест и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Наскоро излезе доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), който е посветен на безопасността на ваксините във възрастовата група 5-11 години. Той беше цитиран от вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на БНР.

В доклада се казва, че в клиничните проучвания са участвали над 4000 деца, като при около 3200 е приложена ваксината, останалите са получили плацебо. Отделно са наблюдавани 30 000 деца в реалния живот, след като са им поставени две дози ваксина от препарата на „Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19. В доклада също е отбелязано, че най-честите нежелани странични ефекти са болка на мястото на инжектиране, главоболие и умора.

Това, което притеснява най-вече родителите, са сериозните странични ефекти.

Проф. Александрова успокои, че те са много редки. При поставени повече от 8 млн. дози ваксини във възрастовата група 5-11 години са наблюдавани общо 11 случая на миокардит, от които 7 вече са излекувани, а 4 са в процес на подобряване.

97-98% от получените сигнали от родилите на деца от 5 до 11 години са незначителни неразположения

„Има два смъртни случая на деца, след като са получили ваксината. И двата са на деца, които са имали множество съпътстващи заболявания и анализът на експертите не е установил връзка между ваксината и този нежелан изход“, каза проф. Александрова.

Над 20 процента от децата на възраст от 5 до 11 години в Съединените щати са получили първата си доза ваксина.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е провела собствена оценка за ползата и риска, използвайки моделиране, за да предскаже колко симптоматични случаи на Covid-19, хоспитализации, прием в интензивно отделение (ICU) и смъртни случаи от Covid-19 би предотвратила ваксината при деца на възраст от 5 до 11 години спрямо броя на потенциалните случаи на миокардит, хоспитализации, хоспитализация в интензивно отделение и смъртни случаи, които ваксината може да причини. Моделът на FDA прогнозира, че като цяло ползите от ваксината ще надвишават рисковете при деца на възраст от 5 до 11 години. 

Освен това FDA и CDC разполагат с няколко системи за непрекъснато наблюдение на безопасността на ваксините срещу коронавируса и позволяват бързото откриване и разследване на потенциални проблеми с безопасността.

При приложени над 8 милиона дози ваксини при деца от 5 до 11-годишна възраст по света не се съобщава за страничен ефект от имунизацията, който да засяга половата система на децата. Следователно твърдението, че РНК ваксините увреждат половата система на малките деца е невярно. Както е невярно, че доц. Мангъров е казал, че РНК удря половите органи на децата.

Данните досега показват, че ваксинацията предлага добра защита срещу вируса при децата. Въпреки че вирусът при децата често е по-лек, отколкото при възрастните, има сериозни доказателства в подкрепа на ваксинирането на деца.