Изненада: К-19 вирусоложката на Слави назначена на много висок пост в МвНР

Възпитаничката на Кеймбридж Велислава Петрова е назначена за заместник-министър на външните работи. Тя е вирусолог и един от най-уважаваните източници у нас по темата ковид, пишат Епицентър. 

В проектокабинетите на „Има такъв народ“ беше предложена първо за министър на здравеопазването, а след това за министър на образованието.

Велислава Петрова е родена в град Сандански.

Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие.

Висшето си образование Велислава Петрова продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по специалността „Микробиология с година в индустрията“ в Университета в Бристол.

Тя е избрана за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в Универистета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

Специалист е в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве с опит в международни организации и държави от Глобалния Юг. През последните две години работи в Женева, като от август 2020 г. до юни 2021 година е експерт по оценка на риска от бедствия към Групата на Световната банка, информират от Министерския съвет