Пенсионери плачат, след като си видяха пенсиите: Кирчо, къде са ни парите?

Булфото

Разминавания между очакваното и реалността в пенсиите!

Читател на „Фрог“ пише, че пенсията, която си е взел днес е с 15 в. по-малко, което той изчислява като бутилка водка на месец. И други пенсионери сигнализират, че преизчислените им пенсии са далеч от обещаното. Като се сложат и добавките, този месец те ще получат по-малко отколкото са взели през декември.

Какво става, Кирчо? Питат читателите, които твърдят, че са ощетени.

Преизчислението е един фарс. Никакви 12,5% средно, при мен процентът е 7,6, при съпругата ми – 7,1. Стажът ни е съответно над 47 и 39 г. Сега ще дават 60 лв. добавки, но какво ще правим с растящата инфлация, като ги спрат през юли? Живеем в реален свят, а не във виртуален, пише ни друг читател.

Припомняме, че от НОИ съобщиха, че се обмисля ощетените пенсионери да получат компенсация през февруари, ако сега сумата им е по-ниска от декемврийската. Говори се, че това ще е поредна добавка. Това обаче само ще задълбочи бъркотията, без да внесе справедливост и ред в пенсиите, смята бившият социален министър Христина Христова.

Пенсионели настояват в преизчислението да бъде включена индексацията за периода 2017-2019, която сега е извадена, тъй като се правеше по различен от швейцарското правило начин. Според НОИ индексация за тези години е невъзможна, тъй като тогава се ползваше увеличение през коефициента за стаж, но той беше по-нисък от настоящия 1,35 и би довел до намаление на пенсията.

През 2018 и 2019 г. обаче имаше и фиксиран процент на увеличение, като от двата варианта се ползваше по-благоприятният. Много пенсионери ни изпратиха разпорежданията си, от които е видно, че именно фиксираният процент е ползван при техните пенсии за тези години. Сега това увеличение е спестено от новия размер на пенсията, а само за 2019 г. то беше с 5,7%. Десетки хора ни пишат, че ако тези години се включат в преизчислението, то ще бъде решен и проблемът с намалените суми заради наполовина по-ниската ковид добавка (от 120 тя е 60 лв.).