В София доходите гонят европейските: Средната заплата мина 2000 лева

Булфото

Цифрите показват, че в София доходите гонят европейските.

Средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар и последните официални статистически данни да са за 2020 година. Това съобщи на пресконференция в Столичната община Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика, предаде Днес.бг.

Той представи доклад на института на тема „Икономически и инвестиционен профил на Столичната община 2021 г.

Ганев отбеляза, че по принцип средната заплата в столицата е по-висока с около 33 процента.

Запазва се темпът на растеж на средната заплата в столицата с около 10 процента, което е характерно и за останалата част от страната, каза Ганев. По думите му в сектора на информационните и комуникационните технологии средната заплата в София е най-висока – 3600 лв., като според икономиста най-вероятно вече достига 4 000 лева. В сектора на финансовите дейности и банките средната заплата е 2500 лв., при професионалните дейности – около 2400 лв., в държавното управление – около 2000 лева, информира Ганев, цитиран от БТА.

Той каза, че най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и ресторантите. Това е единствената средна заплата в София през 2020 г., която е под 1000 лева, като трябва да се отчете и сериозният размер на сивия сектор в хотелиерството и ресторантьорството, коментира Ганев. Той обобщи, че, независимо от разликите през 2020 г., както и през миналата година, се наблюдава ръст на средната заплата във всички сфери в София.

Въпреки пандемията строителството в столицата е с ръст около 70%.

Секторът на информационните и комуникационните технологии продължи да отбеляза ръст с около 7% през миналата година, съобщи Ганев. По думите му ръстът в строителството компенсира спада между 30 и 70 процента в хотелиерството, ресторантьорството, културата и спорта, където ковид ограниченията са „ударили“ най-силно.

Общо 750 000 са наетите в София през миналата година. Най-много са в търговията – 146 000 души, следвани от сектора на информационните и комуникационните технологии, където са наети 88 000 души. Тази бройка продължава да расте, коментира експертът.