Нова мания на пазара за имоти, всички се юрнаха да търсят… СНИМКИ

Последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, твърдят от агенциите за имоти. Тази устойчива тенденция на имотния пазар не се промени и през изминалата 2021 година, съобщава „Марица“.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през третото тримесечие на 2021-ва са 4664, което е с 19,2% повече спрямо същия период на миналата година, когато са вписани 3913 сделки, сочи статистиката.

Нарастването в жилищното строителство идва от това, че стартираха няколко големи жилищни комплекса в града.

 ЖР „Тракия“ се очертава като лидер със започнати близо 362 хил. кв. м, следват кв. „Смирненски” с близо 40 хил. кв. м и кв. “Захарна фабрика”, където се очаква да започне строежът на три мегапроекта.  

По данни на НСИ общо за страната през третото тримесечие са регистрирани 67 328 продажби на имоти. Това е увеличение с 18,8% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 56 675 сделки.

За първите девет месеца на 2021 г. положението в столицата е следното: в София са вписани 25 151 сделки с имоти, което е с 35,2% повече спрямо същия период на предходната година и с 24,6% над равнището през 2019 г. Във Варна също има ръст на сделките – с 20,1%, като през тримесечието са вписани 4280 продажби.

Какво се случва в Пловдив

Брокери от агенциите за имоти твърдят, че най-предпочитаните райони за покупка на ново жилище в Пловдив остават центърът, където цените на квадратен метър варират от 850 до 1600 и дори 2000 евро/кв.м. Район „Западен” също запазва високи нива в търсенето – при средни цени 750-1050 евро/кв.м.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Така кризата, породена от Covid-19, оказа положително влияние върху пазара на имоти, категорични са от агенциите.

Алтернатива в града – първи етаж с дворче

Ако търсите жилище за собствено ползване обаче,  животът на село не е решение. Купувачите бързо осъзнаха, че отивайки на село, губят много от удобствата, с които са свикнали. Ето защо днес особено популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворените жилищни комплекси.

Те са компактни, близо до зеленина и създават усещането за къща, казват брокери от агенциите. Зелените покриви и тераси също добавят комфорт за новодомците. И въпреки че подобни зелени затворени комплекси се броят на пръсти в Пловдив, те са бъдещето.

Ползите от зелените покриви се отразяват върху дългосрочната стойност на имотите, както и върху тяхната енергийна ефективност, твърдят запознати. Това съвпада и с добрите практики по света. Днес предприемачи и строители получават добри финансови стимули за „позеленяване“ на сградите си.

В Хамбург например мерките за зелени покриви са субсидирани с грант на стойност 100 хил. евро. А в американския град Филаделфия програма за приспадане на данъци насърчава зелените покриви.