Адвокат: До 2 г. затвор и за лекарят, и за получателя на фалшив сертификат

Реалистично е при добре проведено разследване да се съберат доказателства, че е издаден фалшив сертификат, заяви адвокат Силвия Петкова пред БНР.

Тя определи изявленията на новите управляващи в тази посока като „добра заявка за прекъсване на тази престъпна дейност“. Признание за извършено престъпление не е достатъчно за постановяване на присъда, поясни Петкова.

Произнасянето на осъдителна присъда се предшества от дълъг процес на доказване.

 Нито лекарите, нито гражданите, могат да разчитат на факта, че не всички развиват антитела. Това е най-често срещаният аргумент, но процентът на тези хора е относително малък, посочи юристът.

Със сигурност не са много лекарите, които издават сертификат само на един човек, явлението е по-масово, посочи още Петкова.

Според нея липсата на антитела може да бъде отправна точка за започване на каквото и да било разследване. Като се стигне до лекаря, ваксинирал този конкретен човек, при добре проведена проверка е възможно да се установи дали сертификатът е фалшив. Имаме ли един осъден лекар за издаване на фалшив сертификат и един осъден гражданин за ползването на такъв, може да бъде индикация към останалите граждани, смята адвокат Петкова.

Наказанието на този етап е до 2 години лишаване от свобода, уточни тя.

Присъдата е както за лекаря, издал фалшивия сертикифат, така и за получателят му. Хората с фалшиви сертификати обаче могат да бъдат съдени и за всеки отделен път, когато използват документа.