Икономист: Който днес купи имот да мисли на кого ще го продаде след 2-3 години

Кадър БТВ

Икономистът Лъчезар Богданов направи анализ на очакванията си за 2022 година.

Бизнесите, които разчитат на инвестиции или потребление, финансирано с постоянно нарастваща задлъжнялост при нулеви или минимални лихви,  ще бъдат силно ударени

Това пряко засяга покупките на жилища и други имоти, но косвено – всички дейности, обслужващи инвестиционния процес и строителството.

Предизвикателство ще бъде и нуждата от доста по-сериозно финансиране на различните програми за социално подпомагане и социални услуги.

За домакинствата с по-скромни спестявания алтернативите не са много – ако целта е нисък риск.

Данните месец след месец потвърждават, че българите пестят в банка – дори при нулеви лихви. Държавната гаранция и лесният достъп до спестяванията правят депозитите привлекателен вариант. Но търсещите доход не са доволни, те като цяло поглеждат към недвижимите имоти. Тук рисковете обаче се увеличават – първо, цените са вече доста високи, много над нивата от само преди 3-4 г., и второ, твърде вероятно е лихвите да се повишат, а достъпът до кредит да стане по-труден. Казано иначе, който купи днес, трябва да има план на кого ще продаде след 2-3 г.; ако пък не продава, трябва да се направи добра сметка на разходите по поддръжка и очакваните наеми.

Продължение в 24chasa.bg/mnenia/article/10584199