Ужас на пътя Пловдив-Асеновград: Трите жертви са отивали на сватба!

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо И.К., на 72 г. Той е предаден на съд за това, че на 05.05.2019 г. на пътя между Пловдив и Асеновград, при управление на лек автомобил, марка „Мерцедес“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – на С.

Г., на 66 г., на 42-годишната Р.А. и на 63-годишната В.Ч., както и средни телесни повреди на пострадалата Я.Г. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал. 4 вр. ал.3, вр. ал. 1 вр. чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс, пише plovdiv24.bg

На 5 май 2019 г. обвиняемият И.К. се придвижвал с лекия автомобил „Мерцедес“ от Асеновград към Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола“, управляван от Г.А. В него се намирали четирима пътници – един мъж – С.Г., и три жени – Р.А. и В.Ч. и Я.Г. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

Към 11 часа обвиняемият И.К. предприел изпреварване, малко след което, без да сигнализира, внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С лекия автомобил „Мерцедес“ той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й Г.А. отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали Р.А., С.Г. и В.Ч., а Я.Г. е получила средни телесни повреди. 

Обвиняемият И.К. е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч,, която е надвишавала с 20 км/ч разрешената в този участък, според автотехническата експертиза. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Наказанието, което е предвидено от закона, за престъплението, в което е обвинен И.К., е от 3 до 15 г. лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.