Доц.Илиев от Берн каза вярната рецепта на доц.Мангъров за лечение на Ковид-19:

Доктор Аспарух Илиев , който е експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, даде някои ценни насоки при лечението на Ковид-19 . Неочаквано той подкрепи „рецептата“ на доц.Мангъров за домашно лечение на вируса, която бе доста осмивана в родното медийно пространство.

„Когато сте с Ковид, е добре да не се стряскате и изпадате в паника.

На първо място – не прекалявайте с лекарствата. Няма магическо средство срещу Ковид“. Това съветва специалистът хората в родината.

„Едно от верните твърдения на Мангъров беше, че при леки форми е достатъчно парацетамол, супа и евентуално аспирин“, пише той във Фейсбук.

Особено важно е да НЕ се приемат от самото начало кортикостероиди – те потискат имунитета. Вземането им в самото начало може дори да удължи болестта, съветва д-р Илиев. Авирон няма да ви навреди, но няма и да помогне – това е хранителна добавка. Важно е да пиете много течности, да се наспивате и да няма никакво натоварване. Също така няма нужда да взимате противосъсирващи при леки форми на Ковид, казва още специалистът

По думите му, важно е да се разпознаят усложненията на състоянието по няколко критерия:

– спадане на сатурацията. Купете си пулсоксиметър и преди ползването изчистете ръцете си и ги разтрийте хубаво, трябва да са топли.

– засилваща се кашлица със задух. Леко покашляне е едно, кашлица с усещане за липса на въздух – съвсем друго.

– температурата е нещо особено важно – под 37.5-6 трудно можем да кажем, че има някакво значение. При Ковид (особено при неболедували неваксинирани) често е 2-3 седмици с непрекъснато повишаване и спадане. Ако забележите ,че температурата остава по-дълго време висока (над 38) и „светлите“ периоди намаляват, това е белег за консултация с лекар.

– отпадналост, която не преминава, а се засилва. Невъзможността да си вършите нормалните ежедневни задачи вкъщи е белег за влошаване.

– храчки и сополи, което от безцветни стават мътни, жълти, жълто-зелени, сиви – говори за вероятно вторично бактериално развитие. Едва тогава има смисъл от антибиотици, не по-рано.

– неадекватност, неориентираност, засилваща се сънливост може да са белези за мозъчно засягане.

– ако сте ваксинирани и все пак се разболеете, почти винаги симптомите са хрема, болки в гърлото, отпадналост, краткотрайна загуба на обоняние, евентуално разтройство. След няколко дни това състояние преминава и тялото се възстановява. Лигавиците (гърло, нос, уста) имат малко по-слаба защита и активирането на имунитета отнема време. Важното е, че вирусът не прониква из кръвообръщението.

– витамини (С, D (не повече от 1000-2000 единици на ден)) и микроелементи.(като цинк) не са доказано полезни, но и не вредят. Не прекалявайте с витамин D – натрупва се и може да е токсичен в много високи дози.

– бромхексин, антистенокардин, фамотидин нямат доказан защитен ефект и приемането им в началото може да не навреди, но няма и да помогне.

– ивермектин засега няма доказан ефект и може да е токсичен за черния ви дроб. Колхицин засега не е доказал категорично ефекта си и не го препоръчвам в ранните етапи на болестта. В същото време може да има странични ефекти.

„Пийте течности! Ако вие или близките ви сте болни, очаквайте най-тежко протичане при неваксинирани неболедували. Преболедувалите и ваксинираните ще имат по-леко протичане, въпреки че винаги има изненади, особено ако последната ваксина или преболедуването лежат назад във времето“, допълва д-р Аспарух Илиев.

Роднините на всеки пациент, починал от COVID-19, който е бил посъветван от лекар да не се ваксинира, могат да се обърнат към адвокат, съветва още д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн.

„Съветвам всеки роднина на пациент, починал от COVID, който е бил посъветван от лекар да не се ваксинира поради противопоказания, различни от тежко активно заболяване (с температура или сериозно увредено общо състояние) в момента, алергия към компонент на ваксината или тежка реакция към ваксината да се консултира с адвокат. 

Няма противопоказания като „несигурни последици“, рак, високо кръвно, автоимунни заболявания, диабет, сърдечно-съдови болести, астма, алергии, ХОББ, бременност, подагра и пр. Има изключително редки противопоказания за ваксиниране.“ – пише ученият в профила си във Фейсбук.

„60 000 души в повече починаха (това е надвишената смъртност спрямо предишните години, официално 30 000 от COVID , останалите вероятно от COVID или други заболявания при претоварени болници), като голяма част от неваксинираните са били посъветвани от лекар да не се ваксинират.

Това безотговорно произволно интерпретиране на медицината трябва да спре.“ – апелира д-р Илиев като призовава колегите си да се информират от научни публикации и легитимни източници.