7 подмолни БЕЗСИМПТОМНИ болести – откриват се, когато вече е твърде късно:

За разлика от заболяванията, които имат конкретна причина и разпознаваеми симптоми, някои състояния имат признаци, симптоми и медицински проблеми, които считаме за „нормални“. Но често зад тях стоят много коварни болести .

Някои са очевидни, но някои състояния се развиват бавно, така че хората обикновено не забелязват болестта, докато не стане твърде късно.

Ето защо е много важно да ходим редовно на прегледи, дори когато усетим малки промени в тялото.

По-долу ще изброим 7 опасни заболявания, които протичат почти безсимптомно, докато не стане късно:

​Ниско ниво на витамин Д

​Въпреки че може да не забележите, че се случва нещо опасно, ако нивото на витамин D се задържи под 30 ng / ml за дълго време, това може да допринесе за развитието на сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и множествена склероза.

Витамин D също помага за усвояването на калция, така че липсата може да има лош ефект върху костите ви.

​По-ниско ниво от 20 ng / ml може да се счита за дефицит. За щастие, проверката и попълването на витамин D е лесно. Не бягайте от слънцето в паника и тялото ви ще произведе достатъчно витамин D от самосебе си.

Ако имате сериозен дефицит, можете да го компенсирате с добавки. Проверете състоянието отново след няколко месеца.

Хипотиреоза

Щитовидната жлеза регулира метаболизма и редица ключови системи и процеси. Недостатъчно активната щитовидна жлеза не произвежда достатъчно хормони (SLE) и тялото не функционира правилно.

Симптомите на хипотиреоидизъм, като умора и непоносимост към студ, могат лесно да бъдат пренебрегнати, тъй като са едва доловими и могат да се появят постепенно.

Забавената щитовидна жлеза може да доведе до затлъстяване, сърдечни заболявания, висок холестерол, безплодие, депресия и увредени нерви.

Ако подозирате това състояние, проверете нивото на TSH в кръвта си. Редовните прегледи трябва да започнат на 35-годишна възраст, а прегледите на всеки пет години.

Диабет тип 2

Ако тялото ви не произвежда достатъчно инсулин, за да разгради глюкозата, се развива диабет. Това заболяване често се проявява постепенно с производството на инсулин. Диабетът може да увреди очите, сърцето, бъбреците и нервните окончания.

От април 2009 г.

лекарите препоръчват теста A1S, който измерва средното ниво на глюкоза в кръвоносните съдове.

Ако сте затлъстели или имате фамилна анамнеза за диабет, уверете се, че сте направили първия си тест на 45-годишна възраст.

Повишено кръвно налягане – хипертония

Поради остаряването и риска, като фамилна анамнеза за заболяване и наднормено тегло, налягането може да стане твърде високо. Възможните усложнения включват сърдечен удар, инсулт и бъбречно заболяване.

„Като кардиолог знам, че пациентите могат да имат асимптоматична хипертония години преди диагнозата. Подчертавам важността на годишните систематични прегледи, дори когато се чувствате добре“ – това казва кардиолог с дългогодишна практика. Имайте предвид, че нормалното налягане е около 120 (130) / 80 mmHg.

Висок холестерол

Дали поради лошо хранене или генетична предразположеност, високите нива на лошия холестерол в кръвта могат да запушат артериите, което води до лош приток на кръв към жизненоважни органи като сърцето и мозъка. В крайна сметка това може да причини инфаркт или инсулт.

Въпреки това, високите нива на холестерол не могат да се усетят. Ето защо трябва да ходите редовно на кръвни изследвания.

Ако имате висок холестерол, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча промяна в диетата и упражненията – както и първоначалното лечение – и след това ще Ви изпрати за последващ тест. В случай на опасни нива на холестерол, ще ви бъдат предписани лекарства.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично състояние и болезнен синдром, характеризиращ се с болка в мускулите, връзките и сухожилията, последвана от умора. Характерни са и определени точки в тялото, които са много болезнени при допир.

Повечето хора изпитват умерена до тежка умора, имат проблеми със съня, чувствителни са към докосване, светлина и звук и имат когнитивни увреждания.

Но фибромиалгията е трудна за диагностициране, тъй като няма тест за това заболяване.

Лекарите стигат до диагнозата, след като изключат други възможни заболявания, така че може да минат години, преди да разберете за какво става дума. Въпреки че фибромиалгията не е животозастрашаваща, има цена поради неефективност и психически стрес.

Рисковите фактори включват история на заболяването в семейството, наличието на ревматични или инфекциозни заболявания (лаймска болест), стресов момент.

Анемия

Тъй като броят на еритроцитите намалява бавно, се появяват фини симптоми, като умора.

Тъй като червените кръвни клетки пренасят кислород, този дефицит на O2 може да увреди органи и да увеличи риска от сърдечен удар.

Кажете на Вашия лекар, ако често сте уморени, особено ако имате обилна менструация или чревно разстройство като болестта на Крон или цьолиакия. Вашият лекар ще провери кръвта Ви и ще препоръча терапия.