Ето защо никой никога няма да вземе големите пари от „Стани богат“

„Стани богат” отбеляза наскоро 20 години от появата си на български екран.

Обожавана от милиони, тв играта се превърна в естествен антипод на редица други тв формати, в които не се искаше мислене, а просто перчене пред камерите като в „Биг Брадър“ например. Гледането на „Стани богат“ се превърна в естествен вододел между сериозното забавление и пошлите циркаджилъци от тв екрана, пише „Галерия“.
 
Ако някой си бе направил труда да изследва зрителските аудитории на различните тв забавления, нямаше да е изненада да установи, че „Стани богат“ допада повече на хора с висше образование, които слушат класическа музика и джаз, докато „Биг Брадър“ е запазена територия за хора с чалга нагласи.


 
У нас популярният куиз стартира през 2001 година с водещ Ники Кънчев по Нова телевизия. Нещо обаче хвърля сянка върху първоначалното намерение и творение на изобретателите на играта Дейвид Бригс, Майк Уайтхол и Стивън Найт. Тримата официално регистрират играта във Великобритания през 1988 г.

В България отровният въпрос, който гложди като червей съзнанието ни, е: как така през всичките тези 20 години не се намери поне един човек, който да отговори на всичките 15 въпроса?! Та нали уж сме били втори по интелигентност в света след Израел? Къде са тези светли български умове, които да блеснат с енциклопедични познания и да грабнат заветната сума от 100 000 лв. (един от участниците успя да го стори, нo бе дисквалифициран. защото се оказа баща на тв водеща в същата телевизия).

До този момент в различните държави, в които се излъчва продаването, топ наградата е печелена 327 пъти от 1988 г. до днес. А у нас йок!
 
Друг е въпросът защо сумата е едва 100 000 лева, а не обичайните за формата 1 милион парични единици от местната валута на страната, в която се провежда състезанието? В цял свят наименованието e Who Wants tо Ве a Millionaire (Кой иска да стане милионер).

Не е ли това едно от условията на фирмата CELADOR, която държи правата по света? (Друго задължително условие е водещите да са облечени винаги в костюм на Armani, но нейсе, родните продуценти Old School Productions явно са спестили някой лее и от това.)
 
И накрая най-важното подозрение твърде вероятно е въпросите да се модулират в процеса на играта. Сценаристите следят отговорите и ако видят, че насреща има огромен ерудит с шанс да спечели, те му забиват „въпрос убиец“, на който никой не е в състояние да отговори.
 
Има ли изход от тази ситуация? Да, естествено!

За всяко предаване чрез томбола се определят 15-те въпроса за всеки участник в растяща градация по трудност. След това се завеждат нотариално и се запечатват в плик. В края на участието пликът се разпечатва и въпросите се показват на камерата. Само така ще се изчисти подозрението, че екипът, скрит удобно зад наименованието „Компютърът“, манипулира въпросите в хода на самото състезание. А може и да блесне в главите на продуцентите, че една спечелена топ награда ще е най-добрата възможна реклама за предаването.
Източник: