Това ме докарва до бяс, изкрещя от Германия ваксинираната Миглена Ангелова

За проблем, свързан със зелените сертификати, алармират българи в чужбина.

Според думите на журналиста Миглена Ангелова сънародниците ни зад граница не могат да преиздадат сертификатите си заради неправилно функциониране на сайта his.bg.

Ангелова заминава за Германия в средата на декември с всички необходими документи. Малко след пристигането си поема към Франция, а при опит да обнови сертификата си, се сблъсква с проблем.

Тогава започва да търси варианти как да извади новия документ.

„Намерих приложения, телефони, опитвах се да се свържа с контактния център за ковид. Там отговарят, че всички оператори са заети. Звъняла съм денонощно“, разказва тя пред Нова нюз.

Ангелова споделя, че в нейното положение са и други българи в чужбина. Един от познатите й се свързва с ковид центъра и му казват, че достъпът на IP адреси зад граница е ограничен заради възможни хакерски атаки.

„Не можем да ползваме правата си на ваксинирани хора. Не мога да отида да си изпия кафето, а това ме докарва до бяс“, сподели тя.

В позиция от Информационно обслужване потвърдиха, че са ограничили достъпа заради злонамерен трафик. Извършват се действия за премахване на ограниченията.

Запитване по въпроса е отправено към министъра на електронното управление, но от ведомството отказаха да вземат отношение.