Починалата 24-г. Златка била Принцесата на село Долна махала! Всички мъже я искали, но тя…

24 годишната Златка, която почина по време на новогодишно хоро, е била изключително обичана от близки и родни, както и от цялата ромска махала в пловдивското село Долна махала. Златка е била първото момиче от ромския етнос в селото, което е завършило средно образование и е искала да учи висше образование, разказаха за хора от селото.

 

Те коментираха, че момичето вероятно учи, но все още не е завършило. Не познават съпруга ѝ, тъй като не е от селото. В Долна махала се вайкат, понеже там върви слух, че Златка е употребила алкохол, заедно с всички останали, които се черпели около запаления огън.

След това е играла хоро и това се оказало фатално. В селото не е тайна, че красивата ромска девойка е имала от малка проблеми със сърцето. Заради това и се е стигнало до нещастния инцидент. Тя вероятно е получила инфаркт. 

В Долна махала и ромите и българите я описват като много добър човек и като жена с бъдеще. В махалата са я наричали „Принцесата“, много момчета са искали да се оженят за нея, само че тя избрала Милен, който не бил местен.

„Беше много добро, съвестно и слънчево момиче. Хората я обичаха. Нелепа смърт, жалко“, коментира пред , кметът на Долна махала Михаил Георгиев. Той също потвърди, че момичето е имало заболяване на сърцето от дете.

Преди две години, през лятото, както вървяла през центъра на селото, Златка припаднала. Веднага на място дошли медиците от спешна помощ. Те казали, че вероятно се е свлякла от жегата. Кметът обаче предполага, че е било заради заболяването ѝ. 

Той обясни, че и когато се оженила за Милен, Златка е продължила да живее в Долна Махала с него. Работела е в „Индустриална зона Раковски“. 

„Всички в селото скърбим“, каза още кметът. 

Кристина ИВАНОВА,
 

Снимки: Марица