Проф. Ива Христова каза кога най-рано можем да разберем, че сме пипнали Омикрон ВИДЕО

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова

заяви пред bTV, че първите симптоми на „Омикрон“ се появяват едва 3 дни след заразяване.

За сравнение при „Делта“ бяха нужни 4, а при изходния вариант – 5 дни, добави още проф. Христова.

По думите ѝ има 5 пъти по-голям шанс хора, които са преболедували, да се заразят повторно с „Омикрон“ и трябва да помислят за ваксинация.

Тя припомни, че сред основните симптоми на новия вариант са хремата, болките в гърлото, но задържането им и покачването на температурата, както и симптоми, свързани с долните дихателни пътища, придружени с кашлица ще бъдат ясен индикатор за настъпващи усложнения.

Математикът Лъчезар Томов предупреди, че въпреки данните за по-лекото протичане на болестта при новия щам, все още не можем да правим сравнение с настинка.

„Изглежда, че „Омикрон“ е между 20 и 30% по-лек за напълно неболедували и неваксинирани, 50% за боледували и 70% за ваксинирани“, каза той.

Проф. Ива Христова добави още, че до края на януари случаите на COVID-19 ще продължат да се покачват, но потенциалната нова вълна може да бъде овладяна с ваксинация и поставяне на бустерна доза от вече ваксинираните граждани.

„Всички мерки са потенциално възможни, но трябва да изхождаме от това каква е ситуацията у нас. Повишение на заболеваемостта у нас на 14-дневна база има от 4 дни. Ще видим с каква скорост растат случаите“, каза още тя.