Д-р Гергана Николова пред за лечението на Омикрон: Дращи в гърлото и всичко боли след като ни удари, но не посягайте към тези лекарства!

„В никакъв случай не трябва да чакате да получите задух, трябва да се обадите на личния си лекар тогава, когато получите неразположение.“ Това коментира пред д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

„Добре е да се осъществи телефонна връзка – да кажете на своя личен лекар какви са оплакванията. Знаете, има възможност да се назначи дистанционно изследване на коронавирусите – да се направи тест и да се знае дали тези симптоми, които се наблюдават са в следствие на заразяване с коронавирус, или някакъв друг респираторен вирус, защото все пак има и други циркулиращи вируси, тепърва ще се появи и грипът.

Добре е да се обадим по телефона, така че да не се заразяват други хора, които са дошли в кабинета на нашия личен лекар.“, уточнява тя.

Това, което прави по-различен омикрона, е, че започва с едни оплаквания от дращене и болка в гърлото и е по-типично, че има и хрема. Много рядко се губи вкус и обоняние, а знаете при предишните варианти това беше основното оплакване при пациентите.

Тук вече имаме болка в гърлото, болка по мускулите и ставите, покачване на температурата, отпадналост – все неща, типични за вирусните инфекции“, разяснява експертът.

„Основната разлика с грипа е, че при него е характерно острото начало – до 5 минути сме били здрави и след 5 минути вече всичко ни боли и имаме висока температура.

При ковид инфекцията – това, което виждам вече две години, е, че нещата се случват постепенно. Днес малко ме боли гърлото, после малко ми е лошо и отпаднало, после се появява суха кашлица. Има една постепенност, която залъгва хората и те не търсят навреме лекарска помощ. 

Повечето пациенти казват: аз леко съм настинал, малко ме продуха вятъра. Не са сериозни симптомите и пациентите лесно ги неглижират.“, обяснява д-р Николова.

Според нея, самолечението е абсолютно противопоказно и пациентът задължително трябва да се свърже с лекуващия го лекар преди сам да тръгне към аптеката.

„Не е добре хората да прибягват до домашно самолечение, защото когато го правят, те прибягват до терапия с антибиотици, а това в никакъв случай не е добре. Съветвам всичките си пациенти, при лека болка в гърлото да не тичат веднага до аптеката, да купуват антибиотик, който са чули от някого, че действа, ами да се обърнат към техния си лекар, да си направят изследването и да се прецени.

Като всяка една вирусна инфекция – и тази не се лекува с антибиотик. Той лекува бактериалната – насложена инфекция, а тя не се появява в първите дни.“, уточнява лекарката.

„Много тревожно за нас, като лекари, е прекомерната употреба на антибиотици, защото така се създава антибиотична резистентност и не бива тогава, когато излезем от пандемията и сме победили вече вируса, да се окаже, че сме придобили  антибиотична резистентност.“, казва тя.

„Апелирам хората да не пият по 1-2 -3 антибиотика, защото има такива хора. Трябва просто да си останем вкъщи с по-лека храна, повече покой, да ограничим контактите, да се храним с повече плодове, повече зеленчуци, да приемаме повече чай и течности, да проветряваме често помещенията и по този начин да помогнем на собствената си имунна система да се справи.“, съветва д-р Николова.

„Ако вие сте здрав, прав човек, не е нужно дори и имуностимуланти да приемате. Разбира се, лекарят ви знае най-добре, защото си има хора, които сме наблюдавали, знаем, че имат нужда от допълнителни добавки, но определено това не важи за всички.

Нещата трябва да стават внимателно, с търпение и да не взимаме по 10-15 медикамента наведнъж.“, посочва тя.

„Това, което ние четем в научните среди, е, че новия щам омикрон е доста по-заразен от вариантите преди него. Тепърва ще  се наблюдава ефектът му, защото както знаем той вече е и в България. Ще видим кога ще стане основен.“, коментира медикът.

„За мен последното нещо, което трябва да се наложи, е нов локдаун. Достатъчно е ние да спазваме мерките с дистанцията, да се носи маска – и то правилно, да ограничи събиранията в големи групи, да си мием ръцете, да си сменим дрехите, когато се приберем от вън. Ако имаме някакъв симптом – да се изолираме. Локдаунът би трябвало да е последната мярка.“, категорична е тя.

„Имаме възможност да се ваксинираме, колкото по-рано се ваксинираме, толкова по-добре. Ефектът от ваксината наистина е много добър. Ето, днес цял ден ми се обаждат хора със симптоми – и всички те не са ваксинирани. Да, има и заболели ваксинирани, но все пак тя ни гарантира, че няма да влезем в болница,  няма да прекараме тежко заболяването.

Сега е момента, преди да дойде вълната и да ни залее, благодарение на ваксината може да плуваме по гребена й и тя да не успее да ни събори на дъното.“, заключва д-р Николова.