Омикрон хвърли в паника България! Вместо да празнува, народът се юрна да… ВИДЕО

Пловдивчани побързаха да се ваксинират, уплашени от навлезлия у нас вариант на COVID-19 – Омикрон. Те използваха почивните дни след Нова година, за да се защитят от вируса.

Опашките започнаха още в неделя и продължиха и в понеделник. Повечето желаещи бяха за реимунизация и далеч по-малко – за поставяне на първа доза, пише „Марица“.

 

Наплив имаше пред всички имунизационни пунктове, където хората чакаха с часове, за да им поставят игла.

Пред РЗИ – Пловдив най-нетърпеливите пристигнаха още в 9 часа, а с тях започна да се оформя и опашката, която към обяд наброяваше около 90 души.

Чакащите ред бяха разпръснати както вътре в сградата, така и отвън. Заради засиления интерес в РЗИ отвориха втори кабинет за извършване на манипулацията. Голям наплив от чакащи имаше и пред ДКЦ „Пълмед“ и пред ДКЦ 1.

ДКЦ „Пълмед“, което е едно от двете лечебни заведения, в което се бият ваксини на деца между 5 и 11 години, пък в неделя са поискали допълнителни флакони, защото наличните са им свършили. До обед в понеделник през кабинета бяха минали 15 хлапета и 150 възрастни.

Петрана Ангелова се е ваксинирала преди 7 месеца с Астра Зенека. Сега отново идва в РЗИ, но за да си постави бустерна доза, като е избрала препарата на Pfizer. 

„По-рано щях да дойда, но се ваксинирах против грип и по препоръка на лекаря изчаках един месец, преди да се реваксинирам“, казва Петрана и добавя, че не стимулът от 75 лв. за пенсионерите трябва да е водещ при взимане на решението за имунизация, а здравето.

На същото мнение бяха и останалите пенсионери, които чакаха на опашката пред РЗИ. „Добре е, че ще има допълнителен стимул, но аз идвам за здравето си. И младите хора трябва да дойдат, допълни 82-годишният Атанас Атанасов. Други пък бяха изненадани от многото желаещи да се реимунизират, но въпреки това търпеливо изчакаха реда си на опашката.

По-напористи бяха работещите, дошли в почивния си ден, понеже не могат да излязат от работа. „Ще се ваксинираме, но и ще се заразим от COVID-19, докато чакаме – всеки кашля, киха“, коментира възмутена пловдивчанка.

Д-р Илия Аролски, главен инспектор в РЗИ – Пловдив и извършващ имунизацията в здравната служба, подчерта, че причините за засиления интерес са комплексни – съкратеният срок за реимунизация, навлизащият Омикрон и кампанията за ваксинация сред възрастното население, което е и една от най-рисковите групи.

По думите му предимно се имунизират хора над 50 години. Не липсвали обаче и млади. „Двойно повече са хората, които идват през последните дни спрямо преди. Само в неделя в мобилния пункт на „Метро“ минаха 194 души, а в РЗИ – 170“, добави д-р Аролски. 

През изминалото денонощие в Пловдив са се имунизирали над 800 души. Те масово избират Pfizer, доста по-малко – Moderna, а най-слаб е бил интересът към еднодозовата ваксина на „Янсен“. Поставените ваксини до този момент в Пловдив и областта са 360 207.

С пълен имунизационен цикъл са 185 835 души, а 26 531 са с бустерна доза.

За пореден ден опашка за ваксини имаше и пред „Пирогов“. Заради големия интерес се е наложило извънредно отваряне на още 2 кабинета за имунизации.

„Допълнителни пунктове са разкрити и във Варна“, съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По данни на haskovo.live, голям брой желаещи да се ваксинират е имало и в Хасково. Опашка се е извила тази сутрин пред имунизационния кабинет на РЗИ в Хасково. Това е първият работен ден на кабинета за 2022 година.

Хората чакаха за поставяне, както на бустерна доза, така на първа доза от КОВИД ваксината.
 

 

Да си постави първа доза ваксина днес бе дошла 68-годишната Димитрина Георгиева.

Жената разказа, че е решила да го направи, за да опази здравето на близките си, тъй като в дома й има бебе. Изкарала е КОВИД средно тежко миналата година, била е в болница. Стимул са й и отпуснатите от правителството 75 лв. Димитрина обаче, допълва, че и без тези средства би се ваксинирала.

За поставянето на втора доза в кабинета бе днес и Кръстанка Филипова. Според нея, всеки нормален и образован човек би трябвало да се имунизира, за да опази живота на своите близки и своя собствен.

Димитър Тодоров също бе сред ваксинираните с втора доза днес. Мъжът обясни, че пътува в чужбина и това е причината да си постави имунизация.

Тъй като вече отпадна информираното съгласие за поставяне на ваксина, което хората предварително попълваха, процесът се бави. Работещите в кабинета на РЗИ трябва да попълнят данните на ваксинираните в журнал, което отнема повече време.

В кабинета на РЗИ предпочитаните ваксини са тези на Пфайзер и Янсен. За поставянето на Модерна трябва предварително записване. Кабинетът на РЗИ днес работи до 14:00 часа. Ваксиниране може да се извърши и в МБАЛ-Хасково днес – 3 януари до 13:00 часа.