Национализъм и неоимперски амбиции тласкат Балканите към нова война: Появи се доктрина за „Сръбски свят“

Снимка НАТО 

В 21 век балканските народи продължават да се валят в блатото на национализма и неизживените имперски комплекси, вместо да градят обща икономика от модерен тип и европейско качество на живот за хората.

Световните анализатори са на мнение, че Балканите са на прага на нова война.

Причината е възродения от политици популисти местен териториален национализъм и великодържавни неоимперски амбиции.

Въпреки слабата си икономика Сърбия хвърля милиарди за въоръжаване при положение, че няма пряка външна заплаха.

Национализмът и териториалните претенции се проявяват отново в Западните Балкани и зад това стоят теоретиците на „сръбския свят“ пробуденият дух на Милошевич.

Това каза ексклузивно в интервю за портала CdM университетският професор и бивш хърватски президент Иво Йосипович, предаде агенция БГНЕС.

„За съжаление, национализмът и дори териториалните претенции се появяват отново в почти всички страни. Няма единствен виновник, но мисля, че е ясно кой е главният. Теоретиците на „сръбския свят“ и пробуденият дух на Милошевич са най-отговорни за бурната политическа сцена на Западните Балкани. И трябва да се каже, че в някои страни, за съжаление, има нарастващи тенденции, противоречащи на европейските ценности“, каза Йосипович. „Разбира се, известно влияние оказва и постоянната глобална конкуренция на големи и по-малки сили за влияние на Балканите. Но без местни националистически агресивни политики настоящата криза не би съществувала. Разбира се, не бива да се подценява ролята на нарастващата корупция и организирана престъпност на Балканите“.

„Не се съмнявам, че богатата история и култура на Черна гора, независимо кой е на власт, ще бъдат солидна основа за запазване на черногорската идентичност“, каза Йосипович. Според него е важно Черна гора да приложи реформите и да приключи преговорите с ЕС възможно най-скоро. Йосипович подчерта, че този път не е нито лесен, нито бърз, но че наградата в края на пътя е голяма. Според Йосипович днешната ситуация не може да се сравнява със зловещите времена от 90-те години. „90-те години бяха експлозия на национализъм, въоръжена агресия и ужасяващи престъпления. Днес няма такова нещо. Но историята ни учи, че злото винаги ни дебне и че затварянето на очите, дори преди първоначалните сигнали, че то е отново назрява, може да доведе до непредвидими последици“, каза професорът.