Трима души са затрупани от лавина на Мальовица

Снимка Булфото

Туристите трябва да са внимателни, ако са в района на известен наш връх.

Трима души са били повлечени и частично затрупани от лавина на Мальовица, алармира председателят на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил Момчил Панайотов във фейсбук профила на БАССЕС.

„ВНИМАНИЕ, сериозен риск от ЛАВИНИ! Вчерашното предупреждение се е оказало съвсем вярно – преди малко разбрах за лавина с трима повлечени и частично затрупани човека на Мальовица! Remote trigger (задействане от разстояние), което е вероятен признак и за слаб слой под снежната дъска! Изложението е цялостно западно, но със северен компонент! По думите на хора, които са огледали района „всичко изглежда заредено“. Сходна лавина е имало и вчера, за щастие без да повлечени хора.

Проблема вероятно го има на много други места в Рила! Съветът ми е да внимавате много и да сте консервативни при избора на маршрут следващите дни, особено предвид пръхкавия сняг, който „крие“ опасността и очакваното хубаво време! Планината е там, стръмните спускания няма да избягат, моля не рискувайте! Благодарим и за споделянето на информация!“,предупреди Момчил Панайотов, пише 24chasa.bg.