Кирил Петков зарадва пенсионерите и бизнеса и огласи голяма опасност за страната ни!

Абсолютно сме наясно, че в момента много от бизнесите, както и електроразпределителните дружества имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, които в бъдеще могат да се отразят на цените за бита.

Днес обсъдихме в детайли този въпрос и решихме да допълним енергийните помощи с 860 млн. лева. Това е един огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да помогнем на всички, които в момента спешно се нуждаят за предотвратяване на шока от високите цени. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството.

За един отоплителен сезон помощите ще достигнат 2 млрд. лева. Всичко това се случи благодарение на доста добрата координация с Министерството на финансите, добави министърът на енергетиката Александър Николов.

Следващата ковид вълна идва с голяма скорост. Очакваме тя да бъде в България до 2-3 седмици. Имаме три седмици, за да ускорим максимално ваксинацията. Обсъждаме възможността да съкратим срока между първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират, заяви Кирил Петков.

Той съобщи още, че на днешното заседание на правителството е взето решение за отпускане на допълнителни 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40 в параметрите, в които е в момента. Очакваме тези средства да подкрепят 80 000 работещи, отбеляза министър-председателят.

Той обясни, че тъй като следващата ковид вълна се очаква до 2-3 седмици правителството е гласувало мярка, с която да увеличи максимално ваксинацията сред възрастните хора в следващите седмици. Става дума за изплащането на 75 лева за всеки пенсионер със завършен ваксинационен цикъл. Тя ще важи както за тези, които вече са се имунизирали, така и за тези, ще го направят в периода от 1 януари до края на юни.

За бизнесите, които продължават да имат проблеми заради ковид кризата правителството отпуска допълнително 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40. Според Петков по този начин ще бъдат подкрепени 80 хиляди работници.

Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки.
100 млн. се отпускат за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.

„Следващата вълна идва с голяма скорост. Имаме три седмици, за да ускорим максимално ваксинацията. Обсъждаме възможността да съкратим срока между първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират“, обясни още Петков.

„Тази вечер министерството на здравеопазването ще обсъжда възможността за скъсяването на срока за поставяне на бустерна доза ваксина“, заяви здравният министър Асена Сербезова.

Социалният министър Георги Гьоков пък подчерта, че за изплащането на еднократната добавка от 75 лева за пенсионерите със завършен ваксинационен цикъл не е необходимо да се подават документи, нито хората да се редят на опашки. Справката ще става автоматично.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ