Експерт предупреди за цените на имотите и парите в банката

Булфото

Каква ще бъде 2022 година откъм финансово изражение?

Очаква се новата година да дойде с нови, по-високи банкови такси. Някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за теглене на каса. Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни. 

„В последните 10 години банковите такси в цяла Европа нарастват.

 Обяснението е ясно – поскъпва обслужването в офис. Ако видите и сравните, ще видите, че някои банки не увеличават таксите на онлайн банкирането, а някои ги вдигат между 0, 10 лв. и 0,20 лв. Но тези, които са в офис, започват да се увеличава и обслужването“, каза кредитният консултант и финансов анализатор Тихомир Тошев, пред България он ер.

Той подчерта, че и наемите на банките също се покачват.

„Има инфлация, самият разход да се поддържа офис нараства. В следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. На голяма част от банките таксите за онлайн банкирането са минимални. Има и доста операции без такси. Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените операции. Там таксите трябва да са около средните“, допълни Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-ощетени ще бъдем, ако продължаваме да теглим пари и да внасяме пари в брой.

„Българите сме с най-ниско проникване на кредитни карти в ЕС. Дори в Сърбия хората масово ползват карти за всякакъв тип плащания, ние все още предпочитаме кеш, предпочитаме да влезем в банката и да изтеглим пари. Не искаме да се отворим към кредитните карти, които са един страхотен инструмент“, коментира финансовият анализатор.

„Банките трябва да са по-внимателни в отпускането на ипотечни кредити. Може би над 5 млрд. ще са раздадените ипотеки, което е абсолютен рекорд за българския пазар. Лихвите продължават да намаляват и засега тенденцията е надолу. Така ипотечният пазар ще продължи да привлича все повече и повече хора, за да си закупят жилище. 99% от изтеглите кредити в България са с плаваща лихва. Потребителите трябва да са спокойни, защото ние наблюдаваме пазари с доста по-голяма история“, добави Тихомир Тошев.

И посочи, ако лихвите се покачат, месечната вноска ще скочи до 10% в рамките на няколко години.

„Но това също е решимо – рефинансиране. На пазара винаги банки, които са по-агресивни и искат да си напълнят портфейлите. Много малък е процентът на лошите кредити. Повечето хора успяват да се справят. Не очаквам поевтиняване на имотите, напротив – плавен ръст нагоре. Продължава търсенето да е изключително голямо“, сподели кредитният консултант.

И очаква развитие с криптовалутите, но хората трябва да са много внимателни.