Турската лира пак тръгна надолу, поевтинява с над…

Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част от огромното си поскъпване през предходната седмица, тъй като сред инвеститорите продължава да има сериозни притеснения относно силно растящата инфлация.
  
Турската лира поевтинява в сряда с над 2%, заличавайки част от огромното си поскъпване през предходната седмица, тъй като сред инвеститорите продължава да има сериозни притеснения относно силно растящата инфлация и неортодоксалната политика на централната банка на страната, съобщава БНР.

Пазарните участници изглежда не реагираха на политически документ на Турската централната банка за 2022 г., в който тя каза, че ще наблюдава рисковете, свързани с валутния пазар, и ще направи необходимото, за да гарантира, че той работи гладко.

Централната банка заяви, че ще използва задължителните резерви, за да подкрепи преследването на целите си за ценова и финансова стабилност, като добави, че преговорите за подписване на суапови споразумения с други централни банки ще продължат.

Турската валута поевтинява в сряда с близо 2,5% към 12,10 лири за един щатски долар, след като през предишната седмица успя да поскъпне с над 50% като реакция на подкрепените от държавата пазарни интервенции на стойност милиарди долари и правителственото решение за покриване на загуби от валутните курсове по определени депозити в турски лири.

Президентът Реджеп Ердоган представи миналата седмица стимул за спестителите да конвертират валутните депозити в турски лири, съгласно който стимул Министерството на финансите и Централната банка ще възстановят загубите, понесени от всяка една ерозия на стойността на лирите през периода на депозита.

Това доведе до възстановяване на местната валута към нейните нива от средата на октомври около 10,50 лири за един американски долар, след като на 20 декември тя се срина до рекордно историческо дъно от около 18,40 лири за долар.

Въпреки това солидно възстановяване на турската лира през миналата седмица, тя все още бележи обезценка в рамките на 2021 г. от близо 40% спрямо щатската валута.