БГ експерт посочи коя ваксина е най-подходяща за антиваксърите

България трябва да поръча от новата, конвенционална ваксина „Новавакс“, която може да се превърне в алтернатива за нежелаещите да се ваксинират заради недоверие в сегашните ваксини. Това мнение изрази пред БНР Димитър Благоев, преподавател по социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ниското равнище на доверие в науката у нас е важна причина, но не е водещата в съпротивите спрямо ваксините срещу Covid, смята Благоев.

По-ниското доверие към науката у нас в сравнение с европейските страни е част от отдавнашно, многостранно, широко разпространено недоверие изобщо към другите, включително към институции, общности, групи, подчерта той.
„Нагласите към ваксинирането у нас нито са се появили от нищото, нито са сами на себе си. Те са част от по-дълбочинни ядра на ценности“, смята той.

Според Благоев водещи са нивата на емпатия или егоизъм в обществото.

„Всеки сам си преценя“ е културен израз на напрежения, свързани с недоверие, подозрителност и враждебност“, коментира Димитър Благоев.

„До 2/3 от нашите съграждани в една или друга степен се отнасят към света, не само към околните, с такова недоверие, подозрителност и враждебност“, каза той.  

Ако съществуват такива високи равнища на недоверие и подозрителност към света, то и срещу ваксината, направена по по-традиционна технология или понасяна по-лесно от организма, може да се окаже, че има съпротива, допълни Благоев.

По думите му обаче нагласите за ваксинация не са статични и се променят спрямо контекста.

Социологът отбеляза, че трябва да се заложи на въвличане на колебаещите се, които са по-склонни на промяна на нагласите.

За разбирането на нагласите за ваксинация обичайните критерии и разграничения по образование, доходи, населено място и пр. едва ли ще са особено полезни, допълни Димитър Благоев.

„Има един парадокс, който се забелязва в данните на „Алфа рисърч“: хората с високо образование най-много се страхуват от евентуални дългосрочни последствия от РНК ваксините и същевременно те са тези, сред които ваксинацията с РНК ваксини има най-голямо реално покритие и най-малко принципно отхвърляне“, посочи той.

Част от масовите негативни нагласи и съпротива срещу ваксинирането са вследствие на нерационално отхвърляне на РНК ваксините, което възпрепятства постигането на по-високи имунизационни нива, каза още Димитър Благоев.

Според него би трябвало новата конвенционална протеинова ваксина на „Новавакс“ да бъде заявена и закупена, защото би могла да се превърне в алтернатива за хората, които не желаят да бъдат ваксинирани с вече наличните ваксини.

 „Особено след като са изразходени милиони и предстои да бъдат изразходени милиони за тестове със слюнка в училищата, за които доц. Ангел Кунчев преди време каза, че те очевидно са с много ниска чувствителност“, каза Благоев.

„Ако трябва да обобщя – ако институциите не работят в обществен интерес, а във ведомствен, личен или в нечий корпоративен интерес, то тогава това единствено ще подхранва общото недоверие“, обобщи той.