Българска фирма отнесе глоба от 1,7 млн. лева за имитация на немско масло

Комисията за защита на конкуренцията санкционира дружеството „Милки Груп Био“ с 1,7 млн. лева заради имитация на вносно масло. Това съобщиха от антимонополния орган. Оттам обясняват, че жалба във ведомството е подало дружество конкурент – „Ростар БГ“ ООД.

Проверката на КЗК е показала, че глобената компания е извършила действия, които противоречат на добросъвестната търговска практика. Компанията е купила голямо количество масло, преопаковала го е у нас и го е продавала под чужда марка – популярно немско масло. Продуктът обаче е бил по-евтин от оригиналния и не е отговарял на изискванията на германската компания производител.

„Всяка промяна по отношение на определени изисквания не би следвало да е самоволна, особено от дистрибутор, независимо, че е местен производител за България. Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 гр. „Милки Груп Био“ ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор (което обичайно е услуга, която се заплаща на производителя)“, обясняват от КЗК.

Чрез предлагането на по-евтин продукт на същата цена като оригиналния производителят е нарушил конкуренцията, защото е в по-изгодно конкурентно положение.

„Ответното дружество спестява в дейността си разходи, които са присъщи за добросъвестния конкурент, и в този смисъл поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода и съответно конкурентно предимство, като улеснява собствената си търговска дейност по дистрибуция на процесното масло по неправомерен начин“, обясняват от КЗК.

Решението на антимонополния орган може да се обжалва пред Административния съд в София.