Един от новите ни министри изтрещя: Мусаката е вредна, а споделеният душ пести вода

Българската мусака оглавява списъка на най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети, предадоха наскоро световните осведомителни агенции. Министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните промени Борислав Сандов не пропусна да вземе отношение по парливата тема в социалната мрежа „Фейсбук“:

Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне. Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. 
 

Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини.

Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

От „София Прайд“ поздравиха Борислав Сандов: За първи път имаме вицепремиер, който…

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне.

Сандов отговаря и на шеговитите коментари, че ще ни вземат мусаката.

„Аз ще опитвам да давам и препоръки, които да компенсират. Ето например споделеният душ пести вода, а с това и електроенергия, с което пък се ограничават емисии“.