Нови разкрития за апашите, свили джипа на Плевнелиеви, Бабичката бил прецакан от конкурент

Конкурент в бизнеса с крадени коли е издал Илиян Бабичката за кражбата на джипа на президента Росен Плевнелиев в столичния мол, казаха от СДВР пред „Телеграф“.
 
Съдът пък остави 40-годишния Димитров в ареста, тъй като се предполага, че може да се укрие, а е и с дебело досие за идентични криминални прояви. 

В съдебната зала адвокатът на арестанта представил ТЕЛК за 72% инвалидност. Криминалисти пък разкриха, че джамбазинът получил характерния си прякор още като дете не заради недъг, а защото тичал много бавно, досущ като бабичка.

 

Именно Бабичката беше един от тримата заподозрени за кражбата на луксозния джип БМВ на Плевнелиев и жена му Деси Банова. За издирване са пуснати аверите на Илиян – Владо Македонеца и Ивайло Фаската. По оперативни данни именно Македонеца е човекът, който се блъснал в Банова и записал сигнала от ключа на колата й. 

Ченгетата закопчали Бабичката навръх Бъдни вечер, докато седи на трапезата с жена си и двете им деца. Автокрадецът опитал да избяга, както правел винаги, но без успех.

„Смееше се много. Винаги при арест той се хили като в истерична криза. Сега не направи изключение. Към момента мълчи и не дава обяснения“, допълниха разследващи. Те разказаха, че джамбазинът е тежък контингент по линия на кражбите на коли.  Специалитетът му били БМВ и „Ауди“. 

Преди две години е излязъл от затвора, а е навъртял и още една присъда от 1 г. пандиз за идентични престъпления. „Характерното за Бабичката е, че е безскрупулен и много мнителен. Той лично разглобява откраднатите коли, прави го сам, за да не види и за да не знае никой къде е халето му“, разказаха разследващи. 

По-луксозните джипове и лимузини от калибъра на този на Плевнелиев обаче продавал на друг свой конкурент, който имал пазар за износ на возилата зад граница. Именно той го е издал пред полицията. 

Другите двама съучастници на Бабичката се издирват все още. По оперативни данни Владо Македонеца и друг джамбазин – Марио Млекаря, участвали в шеметен удар в Румъния. Преди 4 години двамата заминали в Букурещ да крадат коли и багажи от тях. При един от случаите забелязали как мъж тегли пари от банка, а след това ги задигнали. Сумата възлизала на 200 000 евро. Местната полиция така и не успяла да ги задържи и да докаже съпричастността им, но изпратили Европол и българските полицаи. 

Ивайло Фаската също „работел“ по онова време с тях. Бандитът от Казичене бил задържан няколко пъти, но не проговарял никога срещу аверите си, затова и го взимали при всички удари, както и този за джипа на Плевнелиев. 

От няколко месеца триото Бабичката, Македонеца и Фаската се сдобили с най-новата машина, която не само прихваща сигнала, но и запалва автомобилите. С такива по оперативни данни разполагат още Митко Турчина и Пуйката.