Акад. Петрунов смрази с прогноза за К-19: Смъртните случаи ще са при… ВИДЕО

Имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов даде мрачна прогноза за коронавируса. Специалистът смята, че светът няма да успее да се отърве от К-19 и ще бъдем принудени да живеем с него.
 
„Все още нямаме достатъчно сериозни данни за протичането на Омикрон и неговото бъдещо развитие.

Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но той е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време. Най-важната мярка е ваксинацията“, каза Петрунов при гостуването в NOVA.

„Ваксините нямат 100 процента ефективност. Наличните ваксини против К-19 имат две основни свойства – да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи. Не трябва да очакваме някакво изключително чудо“, подчерта специалистът.

„Напълно подкрепям ваксинацията на деца от 5 години. Предстои ни епидемия на младите хора. Те ще боледуват и ще отнасят смъртните случаи“, прогнозира Петрунов.

Според него трябва да се стимулира поставянето на бустерните дози, а срокът да се скъси – „Новата препоръка е три месеца след цикъла на имунизацията да се постави бустерната доза. Вероятно ще се налага да правим бустерни дози веднъж годишно“.

„Трябва да успеем да капсулираме епидемията и да я държим под контрол. Това ще се случи само с висока степен имунитет“, обясни още академик Петрунов.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Акад. Петрунов допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг ковид. 

„В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване“, поясни Петрунов.

А дали през 2022 година ще настъпи краят на пандемията от коронавиоруса, той даде мрачна прогноза – „Не е възможно това. Ще свикнем да живеем с пандемията. Ще се носят маски, ще се избягва събирането на много хора на едно място. Пандемията ще затихне, но няма да се премахне. Колкото повече имунизирани хора има, толкова повече ще се ограничи вирусът“.

На здравната система няма да ѝ е леко с новия вариант на коронавируса – Омикрон, съчетан с грипа. 

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия – никак няма да е леко на здравната система”, уточни aкад. Богдан Петрунов.