Турски медии сензационно: Шок за българите, левът им се обезцени, шопингът секва

Левът се обезцени сериозно спрямо турската лира само за седмица и това се отрази на присъствието на туристи от България, а също така и на техните покупки в Одрин.

Това пишат местните медии, като заглавията са от рода на „Шок за българите, левът им се обезцени“ и „Те вече не купуват както преди“, предаде 24rodopi.com.

 

„Миналата седмица с един лев се купуваха 10 лири, сега са само 6“, отбелязват медиите. Средно 7-8 хиляди българи пазарували в делничните дни през декември, през уикенда техният брой достигал 12 000.

Наполовина е намалял броят на пристигащите от България сега, 40-50% спад има и в продажбите, твърдят търговците от тържището „Улус“.

„Миналата седмица идвахме с по 100-200 евро, но това, което купихме тогава, е немислимо да купим с тези пари и сега. Изненадани сме“, казва Севджан Мехмед.

„Има спад от 40 процента спрямо миналата седмица. Нашият оборот до обяд стигаше 5-6 хиляди лири, но сега е около 2-3 хил. лири. Спадът се дължи на обменния курс. Днес дори местните клиенти са доминиращи, докато миналата седмица 85 на сто бяха от България“, казва търговецът Кадир Чевик.

Турската лира се стабилизира по-рано през тази седмица, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нови мерки за защита на спестяванията на турците от колебанията на валутните курсове.

Повече от половината от спестяванията на турците са в чуждестранна валута и злато, според данни на централната банка.

В понеделник Ердоган въведе серия от мерки, които прехвърлят бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Финансови анализатори обаче продължават да поставят под въпрос икономическите мерки на Ердоган.