Проф. Витанов към Виктор Николаев: След Нова година канете тези хора, защото…

Коледа мина, Нова година е след няколко дни, но прогнозата за пандемичната обстановка в страната този път е доста по-оптимистична, отколкото я познаваме в последните две години.

Уверение за това направи тази сутрин в ефира на Нова тв и проф. Николай Витанов. Математикът внесе спокойствие с думите, че ни очаква весело посрещане на Новата година, но все пак да не пропускаме да бъдем предпазливи, както досега.

„Ще си изкараме весело празниците. Омикрон няма да ни тормози. Ако бъде засечен засечен някъде на Ивановден или Йордановден, около две седмици по-късно ще го усетим. И проблемите ни в тази посока ще започнат от февруари.

Съветвам ви да каните след Нова година лични лекари, защото те ще са първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, а след тях и болниците. Очакванията са да има много случаи, но те да не са толкова тежки, така че няма да има и претоварени болници, както е било.

Сметките, които сме направили до момента, са на база данните, които имаме от другите страни, пренесени в България. Това не са толкова точни сметки, но засега показват, че болниците няма да са толкова натоварени. Бизнесът ще бъде натоварен дотолкова, че ще има случаи на хора, които ще боледуват, съответно ще отсъстват от работа. Прогнозата е да не е тежко този път. 

Ако някога имахме 5000 случая и 300 жертви, сега това се очаква да е много по-малко – 30. 

Прогнозата ми е за спокойни празници. Питайте ме след Ивановден отново какво е положението“, заяви в типичния си стил математикът. И все пак не пропусна да завърши с няколко съвета:

„Човек трябва да се пази, независимо от това, че за Омикрон се казва, че се кара по-лекичко. Не е ясно какво ще стане след 4-5 месеца, затова трябва да продължим да сме предпазливи. Опасността не е по-малка, затова съветвам всички да се пазят, да избягват места с повече хора, да носят маски и да се ваксинират. На изпълнителната власт избягвам да давам препоръки, но поне до края на януари не очаквам да има затваряне.“