Проф. Витанов бие тревога: Омикрон е вече в 9 области у нас

Омикрон вече е у нас, и то в 9 области. Това предупреди математикът и бивш член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, цитиран от „Монитор“.

Твърдението му е на база системата му за ранно предупреждение, като все пак напомня, че основната система е на Националния център по заразни и паразитни болести.

От центъра досега официално не са засекли появата на новия вариант.

Проф. Николай Витанов обясни, че системата му за ранно предупреждение е сложна, с 30 индикатора и досега и при четирите COVID вълни е сработвала добре.

„Има 9 области, в които тези индикатори се обаждат че нещо става.
Какво друго може да става освен Омикрон?“, каза математикът. Той отказа да посочи кои са тези девет области, но разгада една от тях – София-град. От думите му стана ясно още, че София-област и Видин не са сред тези области.

Математикът обясни още, че един от сложните индикатори в системата за ранно предупреждение е базовото репродуктивно число. По думите му то вече е започнало пак да нараства.

„Този показател беше под едно, сега вече е над едно. Това означава, че броят на новите случаи започва да става по-голям от броя на излекуваните. Това е индикатор, че става нещо“, обяснява още ученият.

Математикът успокои обаче, че до края на празниците обстановката с пандемията и разпространението на коронавируса у нас ще бъде спокойна, а проблемите с Омикрон ще се появят след Нова година, дори след Ивановден. Към момента проф. Витанов отказва да прогнозира кога ще е пикът на петата вълна и колко висока ще бъде тя.

Той ще направи тази прогноза седмица след като се регистрира официално новият вариант на коронавирус. От думите му стана ясно обаче, че вълната с Омикрон ще се застъпи с Делта вълната, което означава, че ще завари неразтоварена здравна система.

Очаква се новият вариант да заразява повече, но да е по-ниска смъртността от него. „Това означава, че личните лекари ще са силно натоварени. След Нова година те ще започнат да казват, че броят на пациентите им с коронавирус се увеличава,което е знак, че Омикрон е тук“, каза още проф. Витанов.

След това може да има проблеми в болниците, но с обикновените легла, не се очертава да има проблем с интензивните легла, прогнозира още математикът. Според него здравната система ще се справи с петата вълна на коронавирус.