Руски документален филм: Не България, а Македония е родина на славянската азбука

Кадър „ЕДНА ВЕРА –ЕДЕН ЈАЗИК “– руски документарен филм, „БОГОРОДИЧЕН ПОКРОВ“

Интересен руски документален филм ще бъде представен публично около Коледа в Северна Македония.

В него се твърди, че Македония е родината на славянската азбука. Премиерата е в Скопие, а организатор е руското посолство в Северна Македония. Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време, предаде „Площад Славейков“.

Филмът е отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва.

С великоруски шовинизъм във филма се заявява, че най-важната част от мисията на Кирил и Методий е посещението им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, извършена от княз Владимир. Там те сътворили азбуката, ползвайки…древен руски език.

Светите братя били поставили основите на Третия Рим – Москва!

Черноризец Храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България. Славянската писменост тръгва от Охрид.

„За огромната гавра с българската история и с историята като цяло пише сайтът „Площад Славейков“. Нито Външно министерство, нито Министерство на културата, нито друга българска институция реагират .

Във филма Москва е представена като съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова идея.

Премиерата на филма в Скопие е в навечерието на Рождество Христово. 

В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.